Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GMAG: Ψηφίζει μετοχές έναντι ομολόγων το 2011

Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, η παγκόσμια οικονομική υποτονικότητα πιθανότατα πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με την Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της JPMorgan Asset Management.

GMAG: Ψηφίζει μετοχές έναντι ομολόγων το 2011
Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, η παγκόσμια οικονομική υποτονικότητα πιθανότατα πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με την Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της JPMorgan Asset Management,που συνέταξε η Global Multi-Asset Group, ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης.

Με βάση τις εκτιμήσεις τους, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερη εμφάνιση έναντι των ομολόγων και εντός του μετοχικού χαρτοφυλακίου ευνοούν την Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες αγορές. Παραμένουν underweight στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος εκτιμά ότι η απόφαση της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προβεί στην ποσοτική χαλάρωση ΙΙ είναι πιθανόν να ωφελήσει περισσότερο τις τιμές των χρηματοοικονομικών τίτλων από ό,τι την οικονομική δραστηριότητα κατά το διάστημα 2011/12.

Ωστόσο, η ανοιχτή δέσμευση της Fed ουσιαστικά στηρίζει την ανάπτυξη και μειώνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

* Αν και οι ενδείξεις δεν είναι επαρκείς, πιστεύουμε ότι η περίοδος υποτονικής δραστηριότητας ίσως πλησιάζει στο τέλος της, εάν κρίνουμε από τους επιμέρους πρόδρομους δείκτες σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα τόνωσης.

* Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη αντανακλούν σε γενικές γραμμές την παρούσα φάση του επιχειρηματικού κύκλου. Οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα και τους πιστωτικούς τίτλους. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα ομόλογα, δεδομένου του αργού ρυθμού ανάπτυξης και του αντιπληθωρισμού.

* Οι αποτιμήσεις των ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλά, εάν κρίνουμε από τα επίπεδα των πραγματικών αποδόσεων, παρά τη μαζική εκποίηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

* Διατηρούμε την αυξημένη στάθμισή μας σε μετοχές έναντι των ομολόγων, ενώ στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας προτιμούμε τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, και τις αναδυόμενες αγορές. Εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

* Εκτιμούμε ότι η διόρθωση στις μετοχικές αγορές στα μέσα Νοεμβρίου αντανακλούσε ένα ξεκαθάρισμα θέσεων εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποσοτικής χαλάρωσης. Θεωρούμε ότι στο τέλος του έτους ενδέχεται να υπάρξει μια πρόσθετη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς θα εξαντλείται η ρευστότητα ως αποτέλεσμα κάποιων εποχικών παραμέτρων. Προβλέποντας για αυτό, μεταθέσαμε ελαφρώς την έμφαση και αυξήσαμε τις θέσεις σχετικής αξίας στα χαρτοφυλάκια συγκριτικά με τις τοποθετήσεις με κριτήρια κατεύθυνσης. Με αυτό τον τρόπο μειώθηκαν ελαφρώς οι συνολικές θέσεις μας σε μετοχές, αν και διατηρούμε σαφώς μια αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Κατά τα άλλα, η στρατηγική μας τοποθέτηση παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v