Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street

Η αρνητική έκπληξη από το κρίσιμο μέτωπο της ανεργίας ανέτρεψε τις καλές διαθέσεις που επικρατουσαν το πρωί στις διεθνείς αγορές και πιέζει χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες της Wall. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η αρνητική έκπληξη από το κρίσιμο μέτωπο της ανεργίας ανέτρεψε τις καλές διαθέσεις που επικρατουσαν το πρωί στις διεθνείς αγορές και πιεσε χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,73% στις 10.237 μονάδες, ο S&P με πτώση 2% στις 1072 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χαμηλότερα 1,88% στις 2.174 μονάδες.

To πρωί οι διεθνείς αγορές κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, μετά την ανέλπιστη αναβάθμιση του γερμανικού ΑΕΠ από την Bundesbank και μια σειρά ικανοποιητικά αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου των ΗΠΑ.

Η στατιστική εικόνα από την Νέα Υόρκη «χάλασε το κλίμα» όμως, καθώς περιείχε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από το κρίσιμο μέτωπο της αμερικανικής απασχόλησης. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν αιφνιδιαστικά στις 500.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης που καταρτίζει το ίδρυμα οικονομικών ερευνών Conference Board τον Ιούλιο στην αμερικανική αγορά, αυξήθηκε με το αναιμικό ποσοστό του 0,1%, ενώ ο δείκτης μεταποίησης που καταρτίζει η Fed Φιλαδέλφειας, βούλιαξε αιφνιδιαστικά στο -7,7 τον Αύγουστο.

Από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων β΄τριμήνου, η Sears ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών, η Staples κέρδη 18 σεντς ανά μετοχή, ενώ στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα μεγέθη Gap και Foot Locker.

Ο τεχνολογικός κλάδος αποκομίζει σημαντικά κέρδη μετά τα αποτελέσματα της Applied Materials, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στη συνέχεια τα αποτελέσματα β΄τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών Hewlett-Packard και Dell.

Η Hewlett-Packard εκτιμάται ότι κέρδισε 1,08 δολ. ανά μετοχή στο οικονομικό γ΄τρίμηνο, ενώ η Dell 30 σεντς ανά μετοχή.

Μεγάλη στήριξη προσέφερε το πρωί η αναβάθμιση της εκτίμησης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας για την ανάπτυξη της οικονομίας (στο 3% από 1,9% στην προηγούμενη πρόβλεψη). Η Bundesbank δήλωσε επίσης ότι δεν διαβλέπει λίγες πιθανότητες διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν με κέρδη στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, μέχρι την ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων για την απασχόληση. Τελικώς, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,73% στις 5.211,29 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 1,8% στις 6.075,13 μονάδες και στο Παρίσι, ο CAC 40 χαμηλότερα 2,07% στις 3.572,40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v