Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Wall στο κλείσιμο ενός θετικού μήνα

Άλλη μια συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων εκτυλίσσεται στη Wall, που πάντως κινείται αυτή την ώρα με κέρδη για την εβδομάδα και αισθητή άνοδο για τον μήνα. Τα στατιστικά καθορίζουν τις τάσεις. Μηνιαία άνοδος ευρωαγορών 5,3%.

Άλλη μια συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων εκτυλίσσεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που πάντως κινείται αυτή την ώρα με κέρδη για την εβδομάδα και αισθητή άνοδο για τον μήνα.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν πτωτικά στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας με αρκετή μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την επιβράδυνση στο ΑΕΠ β΄τριμήνου και την κυβερνητική δήλωση ότι η ύφεση είναι βαθύτερη απ’όσο είχε εκτιμηθεί.

Η αρχική πτώση των δεικτών πλησίασε το 1%, αλλά στη συνέχεια ανακοινώθηκαν δύο άλλες στατιστικές ειδήσεις, που περιόρισαν τις απώλειες. Πρόκειται για τον δείκτη μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος Ιουλίου.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται αυτή την ώρα με άνοδο 0,01% στις 10.467 μονάδες, ο S&P με ανεπαίσθητη πτώση στις στις 1.101 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με κερδη 0,16% στις 2.255 μονάδες.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η αμερικανική παραγωγή αναπτύχθηκε 2,4% στο β΄τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα απ’όσο αναμενόταν και αισθητά χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο.

Πάντως, σήμερα κλείνει ένας αξιόλογα δυνατός μήνας για την Wall Street, με τον Dow και τον S&P 500 καθ’οδόν για τα πρώτα μηνιαία κέρδη από τον Απρίλιο. Μέχρι την σημερινή συνεδρίαση, ο Dow έχει ενισχυθεί 7,09% στον μήνα Ιούλιο ενώ ο S&P 500 6,87% στον μήνα.

Τα κέρδη αποδίδονται σε σημαντικό βαθμό στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄τριμήνου από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, που σε γενικές γραμμες έχουν αποδειχθει καλύτερες από τις προβλέψεις. Επιφυλάξεις δημιουργεί πάντως το γεγονός ότι οι προβλέψεις των εταιριών για το μέλλον είναι μάλλον επιφυλακτικές.

Στις σημερινές ειδήσεις από το μέτωπο των Q2, η Merck υποχωρεί 2,2% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 52% εξαιτίας εξαγορών και άλλων εφ άπαξ χρεώσεων.

Αντιθέτως, τα κέρδη της Chevron τριπλασιάστηκαν, ενώ η τα αποτελέσματα β΄τριμήνου της Alcatel-Lucent ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, όπως και στο μεγαλύτερο διάστημα της υπόλοιπης εβδομάδας, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό την επίδραση των πολλών και συχνά αντιφατικών στατιστικών δεδομένων για τις οικονομίες Ευρώπης και ΗΠΑ, αλλά και την πληθώρα των αποτελεσμάτων τριμήνου επιχειρήσεων.

Πάντως ο δείκτης Eurofirst 300 ενισχύθηκε 5,3% στο σύνολο του Ιουλίου, με την καλύτερη εμφάνιση από τον Μάρτιο. Ο δείκτης FTSE έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 1,05% στις 5.258 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,22% στις 6.147 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,24% στις 3.643 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v