Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεργία και Ουγγαρία βυθίζουν την Wall

Η απογοήτευση για τα εγχώρια στοιχεία απασχόλησης και οι φόβοι για νέα δημοσιονομική «καμπάνα» στην Ευρώπη, ασκούν έντονες πιέσεις στη Wall και ωθούν τον Dow παροδικά κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Η απογοήτευση για τα εγχώρια στοιχεία απασχόλησης και οι φόβοι για νέα δημοσιονομική «καμπάνα» στην Ευρώπη, ασκούν έντονες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ώθησαν τον Dow Jones παροδικά κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Τα μεγέθη για την απασχόληση απογοήτευσαν τους αναλυτές και τους επενδυτές στην Wall Street, επιτείνοντας τις πιέσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας μιας σειράς φημών και ειδήσεων για την ευρωζώνη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,27% στις 10.023 μονάδες, ο S&P 2,17% στος 1078 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 2,06% στις 2.255 μονάδες.

Οι εργοδότες προχώρησαν σε προσλήψεις τον Μάιο επί 5ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 431.000, με την μεγαλύτερη άνοδο από το 2000, αλλά οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 536 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, οι 411.000 είναι εποχιακές θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει ο οργανισμός απασχόλησης εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Και επιπροσθέτως, η δημιουργία νέων θέσεων μειώθηκε κάθετα στον ιδιωτικό τομέα.

Εντονες είναι οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας της φήμης ότι η Societe Generale αντιμετωπίζει προβλήματα στις επιχειρήσεις παραγώγων.

Η JPMorgan κινείται 1,5% χαμηλότερα, ενώ η Bank of America εμφανίζει πτώση 1,3%.

Κατά τα λοιποά, η μετοχή της ΒΡ αντιδρά με πτώση 3,5% καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στον τίτλο εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Η McDonalds υποχωρεί 1% μετά την ανάκληση προϊόντων μη εδώδιμων.

Νωρίτερα, η προειδοποίηση της νέας κυβέρνησης της Ουγγαρίας ότι απειλείται «ελληνικού τύπου» κρίση στη χώρα, ανέτρεψε την πρωινή ανάκαμψη στις ευρωαγορές και επέφερε έντονες απώλειες του βασικούς δείκτες, ενώ παράλληλα πίεσε το ευρώ κάτω και από το 1,20 δολάριο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,63%, ο DAX 1,91%, ενώ ο CAC 2,06%. Στην Ουγγαρία οι απώλειες ξεπέρασαν το 3%, με το φιορίνι της Ουγγαρίας βουλιάζει σε χαμηλό 12 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v