Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση στη Wall καθώς τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Άνοδος κοντά στο 1% για Nasdaq. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στη Wall καθώς τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Άνοδος 1% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά, η πτώση κατά 10.000 στις αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση στις θέσεις εργασίας τον Μάιο, στον ιδιωτικό τομέα, συγκράτησε το κλίμα αισιοδοξίας στην χρηματιστηριακή αγορά.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,8% στο α’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους- αύξηση που χαρακτηρίζεται κατώτερη των προσδοκιών από τους αναλυτές.

Επιπλέον, ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Μάιο, ουσιαστικά, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο για πέμπτο διαδοχικό μήνα σε αναπτυξιακή πορεία.

Μικτά πρόσημα για τον ενεργειακό κλάδο μετά την υποβάθμιση της μετοχής της BP από τη Fitch και την ανακοίνωση (σύμφωνα με το Reuters) από τον Λευκό Οίκο ότι θα στείλει άμεσα στην διοίκηση της εταιρίας έναν αρχικό λογαριασμό –αποζημίωση ύψους 69 εκατ. δολαρίων για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ζημιάς στον κόλπο του Μεξικού.

Σημειώνεται ότι η BP έχει χάσει σχεδόν το 30% της χρηματιστηριακής της αξίας από τις 20/4 όταν και ξεκίνησε η διαρροή πετρελαίου που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου B. Obama.

Στις αγορές των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,5% στα 74,6 δολ./βαρέλι, με τους τίτλους των BP και Exxon Mobil να ενισχύονται 4% και 1,2% αντίστοιχα. Πτώση 0,4% για τη μετοχή της Chevron.

Αξιόλογα κέρδη για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq με πρωταγωνιστές της ανόδου τους τίτλους των Microsoft (+1,3%), Yahoo (+1,5%) και Dell (+3,9%).

Οριακή άνοδος για τον τραπεζικό δείκτη με τη μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 0,8% και της Citigroup να ενισχύεται 0,7%.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την ικανότητα των ηγετών της Ευρωζώνης να τιθασεύσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της PIIGS (Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ελλάδας και Ισπανίας).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της κερδίζει 0,8% στα 23,35 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2,4% στα 2,49 δολάρια. Κέρδη 0,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,25 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 10.255,28 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,4% στις 1.102,82 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,96% στις 2.303,03 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 κινήθηκε υψηλότερα 1,16% στις 5.211,18 μονάδες, ο DAX 30 με κέρδη 1,23% στις 6.054,63 μονάδες και ο CAC 40 με άνοδο 1,59% στις 3.557,34 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v