Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ισπανική υποβάθμιση "ρίχνει" τη Wall Street

Η υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας από την Fitch επιτείνει τις διορθωτικές τάσεις που επικράτησαν στη Wall από την αρχή της συνεδρίασης και επιφέρει απώλειες 1% στους βασικούς δείκτες. Μικτό κλείσιμο "πρόλαβε" η Ευρώπη.

Η υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επιτείνει τις διορθωτικές τάσεις που επικράτησαν στην Wall Street από την αρχή της συνεδρίασης και προκαλεί απώλειες 1% στους βασικούς δείκτες.

Αν και στα χρηματιστήρια του εξωτερικού επικράτησαν κυρίως ανοδικές τάσεις, αλλά τα στατιστικά δεδομένα για την εγχώρια οικονομία που έδειξαν στασιμότητα και ρευστοποιήσεις κερδών μετά το χθεσινό +3%, άσκησαν πιέσεις στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτική ικανότητα της ισπανικής οικονομίας.

Ετσι, στην τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων του μήνα (την Δευτέρα είναι αργία για την Ημέρα των Πεσόντων) ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,16% στις 10.144 μονάδες, ο S&P 1,1% στις 1.090 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,16% στις 2.252 μονάδες.

Το βαρόμετρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average, ενισχύθηκε χθες 284 μονάδες ή 2,9% με την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο της φετινής χρονιάς, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Κίνας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο Dow εισέρχεται στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου με μηνιαία πτώση της τάξης του 6,8%.

Οι μέχρι στιγμής στατιστικές ανακοινώσεις είναι υποτονικές, καθώς έδειξαν ήπια και εντός των προβλέψεων διαμόρφωση στο προσωπικό εισόδημα και την δαπάνη. Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε ανεπαίσθητα.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η Prudential (+10%) ανακοίνωσε ότι συνομιλεί με την American International Group (+7%) για εξαγορά της AIA.

Η Royal Dutch Shell (+5%), ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 4,7 δισ. δολ. για την εξαγορά επιχείρησης φυσικού αερίου.

Η BP ενισχύεται 7% καθώς ανακοινώθηκε ότι σταματά η διαρροή πετρελαίου από την θαλάσσια εξόρυξη στον Κόλπο του Μεξικό. Το μέχρι στιγμής κόστος της διαρροής για την πετρελαϊκή ανερχεται στα 930 εκατ. δολάρια.

Η Apple ενισχύεται 2%, ενώ κυκλοφορεί το iPad στις αγορές του εξωτερικού.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν θετική αντίδραση επί 3η συνεχόμενη συνεδρίαση μέχρι λίγο πριν το κλείσιμο, όταν η πτώση της Wall επέφερε μικτούς τερματισμούς.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,13%, ο DAX με άνοδο 0,15%, ενώ ο CAC 0,29% χαμηλότερα.

Στις ασιατικές συναλλαγές, ο Nikkei στο Τόκιο κέρδισε 1,2%, ενώ το πετρελαιο ενισχύεαι πάνω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι.

Η ισπανική υποβάθμιση επέφερε κάθετη πτώση και στο ευρώ, που διολισθαίνει στο 1,22 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v