Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα Wall χάρη στα εγχώρια στατιστικά

Τα προβλήματα, όπως η διαρροή της BP, η επιβράδυνση στην Κίνα, οι ανησυχίες για τις ευρω-τράπεζες, συνεχίζουν να ασκούν πιέζουν, αλλά η πτώση περιορίζεται στη Wall χάρη στα εγχώρια στατιστικά. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Ένας «τυφώνας» από προβλήματα πλήττει τις διεθνείς αγορές, όπως η αποτυχία της ΒΡ να σταματήσει την χειρότερη πετρελαϊκή διαρροή στην ιστορία, η παραλίγο κατάρρευση της εξαγοράς της ασιατικής μονάδας της AIG, η επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης και οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι ενδείξεις αύξησης του κόστους δανεισμού επιτείνουν τις επενδυτικές ανησυχίες, μετά την αύξηση των επιτοκίων στον Καναδά, την πρώτη αύξηση επιτοκίων από μέλος της G8.

Στην Wall Street πάντως, οι ζημιές περιορίζονται μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών στατιστικών μεγεθών, με την βελτίωση στις κατασκευαστικές δαπάνες και την σταθερότητα του δείκτη μεταποίησης.

Μετά από άνοιγμα στο -0,8%, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα ανεπαίσθητα στις 10.139 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,22% στις 1.086 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,25% στις 2.262 μονάδες.

Τα blue chips της Wall Street υπέστησαν, τον περασμένο μήνα, τον χειρότερο Μάιο μετά το 1962, με τον δείκτη Dow Jones Industrial να υποχωρεί 7,9%. Ο S&P 500 διολισθησε 8,2% τον Μάιο και ο Nasdaq 8,3%.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών αναζωπυρώθηκαν μετά την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι οι οίκοι της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν σε απομειώσεις επιπλέον 195 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου.

Το ευρώ διολίσθησε σε νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, και κινείται κοντά στο 1,21 δολάριο.

Εν τω μεταξύ, η εκρηκτική αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής της Ασίας έδωσε σημάδια επιβράδυνσης, όταν τα μεγέθη από την Κίνα, την Ταϊβάν, την Νότιο Κορέα και την Αυστραλία έδειξαν μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της παραγωγής τον Μάιο.

Το αποτέλεσμα για τα χρηματιστήρια είναι να ασκούνται έντονες πιέσεις στις μετοχές εμπορευμάτων, ενέργειας και μετάλλων (πλην του χρυσού, που ως επενδυτικό καταφύγιο κερδίζει σήμερα 7 δολάρια επιπλέον). Η τιμή του πετρελαίου «χάνει» περίπου 2 δολάρια ανα βαρέλι.

Τον ενεργειακό κλάδο επιβαρύνει και η αποτυχία της ΒΡ να σταματήσει την διαρροή στον Κόλπο του Μεξικό, που αναδεικνύεται στην χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Η μετοχή της ΒΡ βουλιάζει 15% στην Ευρώπη, μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση του ομίλου κατά σχεδόν 15 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Prudential ενισχύεται 6,7% στο Λονδίνο, καθώς η American International Group (-3%) αρνήθηκε να δεχτεί την νέα, χαμηλότερη, προσφορά της βρετανικής ασφαλιστικής για τον ασιατικό βραχίονα ΑΙΑ.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,04%, ο DAX 1,75%, ενώ ο CAC κινείται 2% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v