Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοκτέιλ ανησυχιών στη Wall Street

Η συνεχιζόμενη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, οι τραπεζικές ανησυχίες σε ευρωζώνη και ο περιορισμός της ζήτησης στην Κίνα, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Πτώση 15% για τη μετοχή της BP.

Η συνεχιζόμενη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, οι τραπεζικές ανησυχίες στην Ευρωζώνη και ο περιορισμός της ζήτησης στην Κίνα, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία.  Πτώση 15% για τη μετοχή της BP. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές.

Έντάθηκαν οι πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης στη Wall παρόλο που ικανοποίησαν τους αναλυτές τα οικονομικά στοιχεία.

Αναλυτικά, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 10 ετών, υψηλότερα κατά 2,7% ενώ ο δείκτης μεταποίησης διατηρήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά για δέκατο διαδοχικό μήνα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στήριξη στον τεχνολογικό κλάδο- αν και οι απώλειες διευρύνθηκαν στο τέλος- από τη μετοχή της Apple καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις του iPad ξεπέρασαν τις 2 εκατομμύρια συσκευές.

Στην αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκαν ισχυρές πιέσεις στους δείκτες της Wall εξαιτίας τόσο της αποτυχίας της BP να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Μεξικανικό Κόλπο το Σαββατοκύριακο όσο και της σημαντικής επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης.

Επιπλέον οι αρχικές πιέσεις εντάθηκαν μετά την παραλίγο κατάρρευση της συμφωνίας εξαγοράς της ασιατικής μονάδας της AIG ενώ παράλληλα αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την κατάσταση των Ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι ενδέχεται οι οίκοι της ευρωζώνης να υποχρεωθούν σε επιπλέον απομειώσεις της τάξεως των 195 δισ. ευρώ.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ πίεσε χαμηλότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, αν και προς το τέλος της ημέρας το ευρώ κατάφερε να ανακτήσει την περιοχή των 1,23 δολ.

Παράλληλα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,8% στα 72,7 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους στη Wall να πιέζονται χαμηλότερα. Ενδεικτικά η μετοχή της Chevron υποχωρεί 1,1% και η μετοχή της Exxon Mobil κατά 1,3%.

Πτώση και για τις τράπεζες με τη μετοχή της Citigroup να σημειώνει απώλειες 1,4% και της Bank of America 0,9%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 2,9% στα 22,55 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2,86% στα 2,38 δολάρια. Απώλειες 3% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,11 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 1,11% στις 10.024,02 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,72% στις 1.070,7 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,54% στις 2.222,33 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 5.163,38 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,28% στις 5.813,27 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,13% στις 3.503,08 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v