Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ελληνικού τύπου" κρίση στην Ουγγαρία

Η οικονομία της Ουγγαρίας είναι "σε πολύ κακή κατάσταση" επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε και κατέθεσε ψευδή στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελληνικού τύπου κρίση στην Ουγγαρία
Η οικονομία της Ουγγαρίας είναι "σε πολύ κακή κατάσταση" επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε και κατέθεσε ψευδή στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τωρινής κυβέρνησης.

Η δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού, κ. Viktor Orban, φέρεται πως ασκεί πιέσεις στις αγορές και συμβάλλει στην ξαφνική πτωτική στροφή των διεθνών χρηματιστηρίων το μεσημέρι.

Το φιορίνι Ουγγαρίας διολισθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 12 μηνών, ενώ το ζλότι Πολωνίας ακολούθησε με πτώση 2% έναντι του ευρώ.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης «βουλιάζουν» 3% και πλέον, ενώ τα CDS του ουγγρικού χρέους εκτινάσσονται 100 μονάδες βάσης επιπλέον στις 430 μ. β.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας, που ανέλαβε την εξουσία το σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέο οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημοσίου ελλείμματος, εντός 72 ωρών.

Το ουγγρικό έλλειμμα διαμορφώνεται με τα υπάρχοντα στοιχεία στο 7% του ΑΕΠ, διπλό από τον στόχο του 3,8% που απαιτεί το ΔΝΤ, με βάση την συμφωνία διανειοδότησης της χώρας. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρωινή προσπάθεια των ευρωαγορών να διατηρήσουν την θετική εικόνα της εβδομάδας, μετατρέπεται σε κάθετη πτώση, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 1,69%, τον DAX 1,7%, ενώ τον CAC 2,7%. Στην Ισπανία η πτώση ξεπερνά το 3%.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας, που ορκίστηκε πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κοινοποιήσει το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των οικονομικών προβλημάτων, μετά την δημοσίευση των μεγεθών , μέσα στις επόμενες ημέρες, για την «πραγματική» κατάσταση στον προϋπολογισμό 2010.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με σαρωτικό πλεονέκτημα, εξασφαλίζοντας τα δύο τρίτα των εδρών της Βουλής και εξοστρακίζοντας τους Σοσιαλιστές από την εξουσία.

Κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, φέρεται να δήλωσε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα ότι «οι πιθανότητες να γλιτώσουμε το ελληνικού τύπου σενάριο είναι ελάχιστες.»
Βουλευτής του αντιπολιτευόμενου πλέον Σοσιαλιστικού Κόμματος πάντως, δήλωσε ότι «η Ουγγαρία δεν βρίσκεται κοντά σε χρεοκοπία.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v