Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τσουνάμι" στη Wall λόγω ανεργίας και ευρωζώνης

Τα απογοητευτικά μεγέθη για την απασχόληση στις ΗΠΑ και το νέο κύμα δυσμενών εξελίξεων από την Ευρώπη σχετικά με την Ουγγαρία, την SocGen και το πτωτικό ευρώ, πιέζουν σε κάθετη πτώση την Wall.

Τα μεγέθη για την απασχόληση απογοήτευσαν τους αναλυτές και τους επενδυτές στην Wall Street, επιτείνοντας τις πιέσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας μιας σειράς φημών και ειδήσεων για την ευρωζώνη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,6% στις 10.091 μονάδες, ο S&P 1,68% στος 1/084 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 2% στις 2.257 μονάδες.

Οι εργοδότες προχώρησαν σε προσλήψεις τον Μάιο επί 5ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 431.000, με την μεγαλύτερη άνοδο από το 2000, αλλά οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 536 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, οι 411.000 είναι εποχιακές θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει ο οργανισμός απασχόλησης εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Και επιπροσθέτως, η δημιουργία νέων θέσεων μειώθηκε κάθετα στον ιδιωτικό τομέα.

Λίγο νωρίτερα, τρεις εξελίξεις προκάλεσαν κάθετη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνταν θετικά το πρωί, και πίεσαν το ευρώ σε νέες απώλειες.

Πρόκειται για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουγγαρίας για «ελληνικού τύπου» κρίση στη χώρα, για τις φήμες ότι υπάρχουν προβλήματα στις επιχειρήσεις παραγώγων της τράπεζας Societe General καθώς και για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Φιγιόν, ότι η πτώση του ευρώ δεν είναι ανεπιθύμητη και, μέχρι στιγμής, έχει λειτουργήσει ευνοϊκά για την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρωινή προσπάθεια των ευρωαγορών να διατηρήσουν την θετική εικόνα της εβδομάδας, μετατρέπεται σε κάθετη πτώση, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 1,69%, τον DAX 1,7%, ενώ τον CAC 2,7%. Στην Ισπανία η πτώση προσεγγίζει το 4%, και στην Ουγγαρία ξεπερνά το 3%.

Το φιορίνι της Ουγγαρίας βουλιάζει σε χαμηλό 12 ετών, ενώ το ευρώ
κινείται με κάθετη πτώση στο 1,20 δολάριο και σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v