Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Τεχνική συμφωνία για το εργαλείο SPV

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του SPV, με το οποίο θα δανείσουν έως 440 δισ. ευρώ στα μέλη της ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Ευρωζώνη: Τεχνική συμφωνία για το εργαλείο SPV
Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση του πρακτορείου Reuters, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του «εργαλείου ειδικών υποθέσεων» (special purpose Vehicle –SPV), με το οποίο θα δανείσουν έως 440 δισ. ευρώ με εγγυήσεις της ευρωζώνης, στα μέλη της ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Για να επικυρωθεί η συμφωνία, θα πρέπει να την εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικων της ευρωζώνης, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο.

Η ιδέα της δημιουργίας του SPV προέκυψε τον Μάιο, ως μέσο βοήθειας των μελών στα οποία οι αγορές ουσιαστικώς αρνούνταν να δανείσουν, όπως η Ελλάδα.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας (όπου κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να απευθυνθεί στις αγορές και να συγκεντρώσει μεμονωμένα κεφάλαια για να δανείσει στην Αθήνα), στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα δανείζεται το SPV στις αγορές, με αντάλλαγμα εγγυήσεις που θα εκδίδουν και τα 16 μέλη του ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της ευρωζώνης είναι το SPV να εξασφαλίσει αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «ΑΑΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v