Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάσεις για γερά νεύρα –Ασανσέρ η Wall

Μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας ακολουθεί το χθεσινό «χάος» στην Wall Street, με τα πρόσημα να εναλλάσσονται από το -2% έως θετικά πεδία. Όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην κρίση της ευρωζώνης.

Μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας ακολουθεί το χθεσινό «χάος» στην Wall Street, με τα πρόσημα να εναλλάσσονται από το -2% έως θετικά πεδία. Όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην κρίση της ευρωζώνης.

Μετά από πτώση έως 2% μια ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης και παροδική επαναφορά μέχρι και σε θετικά πρόσημα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,73% στις 10.445 μονάδες, ο S&P 0,79% στις 1.119 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,26% στις 2.290 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο βίωσε χθες μια από τις πιο δραματικές συνεδριάσεις στην ιστορία του, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν έως 9%, πιθανότατα λόγω εσφαλμένης εντολής που πυροδότησε μαζικές πωλήσεις στα αλγοριθμικά συστήματα. Η αγορά περιόρισε σημαντικά τις απώλειες μεχρι την λήξη της συνεδρίασης.

Πάντως η νευρικότητα παραμένει έντονη, με τα διατραπεζικά δανειστικά επιτόκια Libor να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα από πέρσι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ICAP.

Το κύριο θέμα παραμένει η κρίση στην ευρωζώνη και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σύνοδο κορυφής του μπλοκ για την έγκριση του πακέτου οικονομικής βοήθειας της χώρας.

Την νευρικότητα επιτείνει το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Βρετανία, που δεν έχει παράσχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ασκώντας έντονες πιέσεις στην στερλίνα, τα βρετανικά ομόλογα και το χρηματιστήριο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα 6 μηνών έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο 2008 (-8,75%) στο σύνολο της εβδομάδας. Ο δείκτης FTSE τερμάτισε με πτώση 2,62%, ο DAX με απώλειες 3,27%, ενώ ο CAC 4,6% χαμηλότερα.

Θετικές ειδήσεις ανακοινώθηκαν από την αμερικανική οικονομία, με την μεγάλη αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Από τις μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο, η Kraft Foods ενισχύεται 1% μετά την ανακοίνωση τριπλασιασμού των κερδών, χάρη στην εξαγορά της Cadbury.

Η HSBC ενισχύεται 2% αντιδρώντας στα πολύ καλά αποτελέσματα τριμήνου.

Η Goldman Sachs κερδίζει σχεδόν 3% μετά την φήμη ότι θα κάνει συμβιβασμό με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τις κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v