Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά έως 8% στη Wall λόγω τεχνικού λάθους (;)

Ελεύθερη πτώση έως 8% υπέστη η Wall, εξαιτίας λάθους εντολής στην μετοχή της P&G (-30%), την οποία ακολούθησαν τεχνικές μαζικές πωλήσεις, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Στο -2,5% αυτή την ώρα οι δείκτες.

Αιφνιδιαστική πτώση έως 8% σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο, μια ώρα περίπου πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Οι απώλειες για τον δείκτη-βαρόμετρο της Wall έφτασαν έως το -8% αλλά εν μέρει"μαζεύτηκαν" άμεσα και ο Dow Jones αυτήν την ώρα υποχωρεί 5,34% στις 10.287 μονάδες, ο S&P 4,3% στις 1.117 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 4,2% στις 2.301 μονάδες.

Η κατακρήμνιση αποδίδεται σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σε λάθος εντολή στην μετοχή της P&G, την οποία ακολούθησαν τεχνικές μαζικές πωλήσεις, πολλαπλασιάζοντας τις απώλειες.

Το NYSE ανακοίνωσε πάντως ότι δεν καταγράφηκε κανένα τεχνικό σφάλμα κατά την διάρκεια της «βουτιάς.»

Κάποιοι επενδυτές αποδίδουν την ελεύθερη πτώση στους φόβους ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια νέα Lehman, ενώ κυκλοφορούν φήμες στα blogs και για «λουκέτο» σε hedge fund.

Τα πρόσημα ήταν αρνητικά πρόσημα επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση από το "καμπανάκι" για το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τα απογοητευτικά μεγέθη για τις πωλήσεις του λιανεμπορίου και την συνέχιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Απογοήτευση προκάλεσαν τα μεγέθη πωλήσεων Μαρτίου από μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν ανταπεξήλθαν στις προσδοκίες των αναλυτών. Τα μεγέθη επιβεβαιίωσαν τις υποψίες κόπωσης στην καταναλωτική δαπάνη.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ απογοήτευσε επίσης τους επενδυτές , καθώς αρκετοί παράγοντες περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, για να βοηθήσει την εκτόνωση της κρίσης χρεών.

Μολονότι οι συνεδριάσεις στην Ευρώπη και τις προθεσμιακές αγορές της Wall Street ξεκίνησαν θετικά, το πνεύμα ανατράπηκε μετά την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Ζαν Κλωντ Τρισέ, που ώθησε το ευρώ κοντά στο 1,27 δολ. σε νέο χαμηλό 14 μηνών.

Κάθετη πτώση επί τρίτη επάλληλη συνεδρίαση εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών και πλέον, καθώς οι φόβοι «ντόμινο» στην ευρωζώνη από την ελληνική κρίση κατατροπώνουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,1%, ο DAX 0,78%, ενώ ο CAC 1,74%.

Από το στατιστικό μέτωπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ανακοινώθηκε νέα μείωση, αλλά μικρότερη της αναμενόμενης, στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, καθώς και αύξηση της παραγωγικότητας α΄τριμήνου αλλά μικρότερη του προηγούμενου τριμήνου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Warner Music Group ανακοινώνει τα μεγέθη α΄τριμήνου σήμερα, καθώς και η Alcatel Lucent που υποχωρεί αισθητά μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων αναμενόμενων ζημιών.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,3% και ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης 4,1%. Και στις δύο αγορές είχαν μεσολαβήσει αργίες τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v