Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" Wall λόγω ευρωζώνης, Κίνας, Αυστραλίας

Εντονη πτώση στη Wall καθώς επανέρχονται οι φόβοι για τα χρέη της ευρωζώνης, για επιβράδυνση στην Κίνα και για αύξηση του κόστους δανεισμού στην διεθνή οικονομία. Εχασαν όλα τα κέρδη 2010 οι ευρωαγορές.

Εντονες πιέσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για τα χρέη των ευρωπαϊκών εθνών και επιβράδυνση στην κινεζική ανάπτυξη, σε αντιπαράθεση με τα πολύ καλά αποτελέσματα της Pfizer και της Merck και τις προσδοκίες για ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία και σήμερα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2% στις 10.928 μονάδες, ο S&P 2,17% στις 1.176 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,83% στις 2.428 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις έντονες πιέσεις της Παρασκευής, ανέκαμψε χθες αισθητά και ο S&P 500 έκλεισε πάνω από το επίπεδο των 1.200 μονάδων.

Από το στατιστικό μέτωπο αναμένονται τα μεγέθη για τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών Μαρτίου και για τις παραγγελίες εργοστασιακού εξοπλισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Τ. Geithner πρόκειται να παραθέσει ομιλία στη βουλή σχετικά με τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις.

Επιβαρυντικά λειτουργεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια επί τρίτη συνεχόμενη φορά. Εντονες είναι οι πιέσεις στις μετοχές εταιριών ενέργειας και μετάλλων ανά τον πλανήτη, λόγω φόβων συγκράτησης της οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά μετά την επιβράδυνση στην κινεζική μεταποίηση. Η αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Οι φόβοι για επιπτώσεις ντόμινο της δημοσιονομικής κρίσης σε όλες τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, ασκούν δραματικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο δείκτης Stoxx 600 έσβησε όλα τα κέρδη του για το 2010.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 2,56% στις 5.411,11 μονάδες, ο DAX 2,6% στις 6006,86 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με πτώση 3,64% στις 3.689,29 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρεί 0,86% κάτω από το 1,31 δολάριο.

Στη Νέα Υόρκη, οι φήμες για έρευνα των Αρχών στην Apple λειτουργούν ιδιαίτερα αρνητικά στον τεχνολογικό κλάδο.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Pfizer κερδίζει 1,5% και η Merck ενισχύεται ελαφρώς, καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η Interactive Data αντιδρά με άνοδο σχεδόν 1% στην χθεσινή εξαγορά από τα private-equity Silver Lake Partners και Warburg Pincus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v