Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άτακτη υποχώρηση των επενδυτών στη Wall

Το ενδεχόμενο ντόμινο της δημοσιονομικής κρίσης στις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης οδήγησε σε έντονη πτώση τη Wall. Βουτιά άνω του 2% για Dow-S&P, 3% για Nasdaq. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Το ενδεχόμενο ντόμινο της δημοσιονομικής κρίσης στις αδύναμες οικονομίες εντός της Ευρωζώνης οδήγησαν σε πρωτοφανή πτώση τους δείκτες στη Wall. Βουτιά άνω του 2% για Dow και S&P. Στο 3,2% οι απώλειες για Nasdaq.

Σε πτωτικό κανάλι από την αρχή της συνεδρίασης η Wall με τις απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών να διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς στο προσκήνιο των γεγονότων βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα τεκταινόμενα εντός της Ευρωζώνης.

Οι φήμες για νέα υποβάθμιση της οικονομίας της Ισπανίας –παρά την διάψευση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Fitch και Μoody’s-ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τελικά δεν θα αποφευχθεί η μετάσταση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαικού Νότου.

Το ήδη αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενίσχυσε και η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αυξήσει περαιτέρω τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών –πολιτική περιορισμού της ρευστότητας στην αγορά – καθώς και η απροσδόκητη επιβράδυνση της κινεζικής μεταποίησης.

Ενδεικτική του κλίματος στην αγορά και η εκτόξευση στο 20,6% του δείκτη μεταβλητότητας στο Chicago Board Options Exchange ή αλλιώς του δείκτη «επενδυτικού φόβου».

Στον αντίποδα τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street. Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές παραγγελίες βελτιώθηκαν σημαντικά το Μάρτιο κατά 1,3% ενώ και τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν 5,3%.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, κέρδη κοντά 2% σημείωσαν οι τίτλοι των Pfizer και Merck μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Βουτιά στον τεχνολογικό δείκτη μετά από φήμες ότι η ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνες για την Apple.

Ισχυρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup να υποχωρεί 3,6%, της Bank of America 3% και της Wells Fargo 3,2%.

Πτώση 3,9% για την τιμή του πετρελαίου στα 82,8 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 4,6% στα 25,16 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με απώλειες 11,9% στα 2,82 δολάρια. Πτώση 3,25% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,36 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε απώλειες 2,02% στις 10.926,77 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,38% στις 1.173,60 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,98% στις 2.424,25 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 2,56% στις 5.411,11 μονάδες, ο DAX 2,6% στις 6006,86 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με πτώση 3,64% στις 3.689,29 μονάδες.

Στην Ισπανία ο δείκτης IBEX ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 5,4% ενώ στη Πορτογαλία ο PSI 20 με πτώση 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v