Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοκτέιλ-δηλητήριο σε Wall, ευρωαγορές

Κοκτέιλ-δηλητήριο για τις διεθνείς αγορές, με φόβους για ντόμινο της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως και επιβράδυνση της «λοκομοτίβας» Κίνας.

Κοκτέιλ-δηλητήριο πίνουν τα χρηματιστήρια σήμερα, με κυρίαρχο συστατικό τους φόβους για ντόμινο της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, συμπλήρωμα από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της «λοκομοτίβας» Κίνας και «κερασάκι» την νέα αύξηση του κόστους δανεισμού στην Αυστραλία.

Στην Wall Street ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,16% στις 10.911 μονάδες, ο S&P 2,46% στις 1.172 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 3,2% στις 2.418 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έσβησαν όλα τα κέρδη του 2010, σημειώνοντας νέες δραματικές απώλειες, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας στο Chicago Board Options Exchange, ο δείκτης VIX ή «δείκτης του φόβου» όπως ονομάζεται, εκτινάσσεται 20,65% καταδεικνύοντας τους έντονους επενδυτικούς φόβους.

Οι φόβοι για επιπτώσεις ντόμινο της δημοσιονομικής κρίσης σε όλες τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, κυριαρχούν στις επενδυτικές ανησυχίες, μετά την εκτίναξη των spreads και CDSs της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 2,56%, ο DAX 2,6%, ενώ ο CAC έκλεισε με πτώση 3,64%. Οι απώλειες στο χρηματιστήριο στην Ισπανία ξεπέρασαν το 5% και στην Πορτογαλία το 4%.

Το ευρώ υποχωρεί 0,86% κάτω από το 1,31 δολάριο.

Επιβαρυντικά λειτουργεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια επί τρίτη συνεχόμενη φορά, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την αναπόφευκτη στιγμή της αύξησης του κόστους δανεισμού σε όλο τον πλανήτη.

Εντονες είναι οι πιέσεις στις μετοχές εταιριών ενέργειας και μετάλλων, λόγω φόβων συγκράτησης της οικονομικής ανάπτυξης. Τον  κίνδυνο ανάσχεσης της εύθραυστης ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας επιτείνει η επιβράδυνση στην κινεζική μεταποίηση και η εντολή του Πεκίνου προς τις κινεζικές τράπεζες να αυξήσουν εκ νέου τα πλαφόν αποθεματικών, για να συγκρατηθεί η πιστωτική επέκταση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι καλές ειδήσεις στην αμερικανική οικονομία περνούν στο περιθώριο.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες βελτιώθηκαν αισθητά 1,3% τον Μάρτιο, ενώ τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν 5,3% στις ΗΠΑ.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Pfizer κερδίζει 1,5% και η Merck ενισχύεται ελαφρώς, καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η Interactive Data αντιδρά με άνοδο σχεδόν 1% στην χθεσινή εξαγορά από τα private-equity Silver Lake Partners και Warburg Pincus

Αντιθέτως, οι φήμες για έρευνα των ρυθμιστικών Αρχών στην Apple επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον τεχνολογικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v