Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch και Moody΄s διαψεύδουν υποβάθμιση Ισπανίας

Fitch και Moody's διέψευσαν τις φήμες για επικείμενη υποβάθμιση της Ισπανίας, ενώ ο πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε "απόλυτα παρανοϊκές" τις φήμες για έκτακτη βοήθεια της χώρας. Άλμα στα CDS.

Fitch και Moody΄s διαψεύδουν υποβάθμιση Ισπανίας
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody's Investors Service, έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες που ακούγονται στην αγορά για επικείμενη υποβάθμιση της Ισπανίας, δηλώνοντας και οι δύο ότι διατηρούν την αξιολόγηση ΑΑΑ και τις σταθερές προοπτικές για το δημοσιονομικό χρέος της χώρας.

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο χαρακτήρισε «απόλυτα παρανοϊκές» τις φήμες που κυκλοφορούν, ότι η χώρα του σύντομα θα ζητήσει βοήθεια 280 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε την Ισπανία κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στους επενδυτές, και ανησυχίες για μετάσταση της ελληνικής κρίσης σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια μετάστασης της ελληνικής κρίσης χρέους οδηγούν σήμερα τα χρηματιστήρια Ισπανίας και Πορτογαλίας σε εντονότατη πτώση.

Η αγορά της Ισπανίας έκλεισε με πτώση 5,4%, ενώ αυτή της Πορτογαλίας κατέγραψε απώλειες 4,3% στο κλείσιμο της Τρίτης. 


Άλμα στα CDS των "περιφερειακών" χωρών της Ε.Ε.

Εκτίναξη καταγράφεται στο κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας (CDS) των περιφερειακών χωρών της Ε.Ε. καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες "μετάστασης" της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ειδικότερα, τα credit default swaps της Πορτογαλίας ενισχύονται κατά 82 μονάδες βάσης στις 366 μονάδες βάσης, ενώ το CDS της Ισπανίας ενισχύεται σήμερα κατά 49 μονάδες, στις 212 μονάδες βάσης.

Σημαντικά υψηλότερα και τα CDS της Ιρλανδίας, που ενισχύονται ατά 36 μονάδες, στις 225 μονάδες βάσης, ενώ αύξηση 16 μονάδων παρατηρείται στα CDS της Ιταλίας, στις 158 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, τα CDS της Ελλάδας στην πενταετία υποχωρούν κατά 28 μονάδες, στις 698 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v