Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επενδυτές στην Ευρώπη την ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, αναμένοντας ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης προχωρά σε επιπλέον μέτρα για την συγκράτηση της κρίσης.

Τρισέ: Αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επενδυτές στην Ευρώπη την ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, αναμένοντας ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης προχωρά σε επιπλέον μέτρα για την συγκράτηση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν ότι ο κ. Τρισέ θα ανοίξει το δρόμο της «ποσοτικής «χαλάρωσης» με αγορές κρατικών ομολόγων, μια πρακτική που η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την ΒοΕ της Αγγλίας και την αμερικανική Fed, έχει μέχρι στιγμής αποφύγει.

Για την ώρα, στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε εξηγώντας την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του ευρώ στο 1% επί 13ο μήνα, ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο «κατάλληλο» επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών στη συνέχεια παραμένουν «συγκρατημένες» και ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται να παραμείνει επίσης «συγκρατημένη» στο 2010, αν και οι υπογράμμισε ότι οι προοπτικές για την οικονομική επέκταση παραμένουν "ιδιαίτερα αβέβαιες".

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα συγκρατήσει την ανάπτυξη, αλλά πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα προσφέρουν στήριξη στην ευρωζώνη.
Συμπλήρωσε, ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις.

Οι αναλυτές περιμένουν τώρα τις ερωταπαντήσεις με τους δημοσιογράφους, από τις οποίες προβλέπεται να προκύψουν λεπτομέρειες για τις απόψεις της ΕΚΤ όσον αφορά την ελληνική κρίση, την μελλοντική πιστωτική πολιτική και τις προθέσεις όσον αφορά μια «ποσοτική χαλάρωση.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v