Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street- Βουτιά 3,2% για Dow

Οι εντεινόμενες ανησυχίες στην Ευρωζώνη, βούλιαξαν τη Wall. Έως 8% οι ενδοσυνεδριακές απώλειες για Dow. Άνοδος 2,9% για το χρυσό κόντρα στο νέο χαμηλό του ευρώ, και τις απώλειες 4% του πετρελαίου.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες διάχυσης της ελληνικής κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, βούλιαξαν τη Wall.  Πτώση στις ευρωαγορές. Άνοδος του χρυσού 2,9%. Σε νέο χαμηλό το ευρώ, πτώση 4% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στις αγορές ομολόγων και άνοδος του επιτοκίου Libor.

Η βουτιά στη Wall ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς ενδεικτικά, ο Dow μία σχεδόν ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης έφτασε να χάνει έως και 8%. Ωστόσο οι αγοραστές επανήλθαν στο προσκήνιο περιορίζοντας τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης στο 2,5%.

H ξαφνική βουτιά της Wall Street, αποδόθηκε σε εσφαλμένη εντολή ή τεχνική βλάβη που αφορά στην μετοχή της Procter & Gamble, η οποία έφτασε να υποχωρεί έως και 30%, πληροφορία η οποία εντούτοις διαψεύστηκε αρχικά από στέλεχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Κάποιοι επενδυτές αποδίδουν την ελεύθερη πτώση στους φόβους ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια νέα Lehman, ενώ κυκλοφορούν φήμες στα blogs και για «λουκέτο» σε hedge fund.

Παράλληλα, απογοήτευση επικράτησε στις διεθνείς αγορές μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ καθώς ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, όπως προσδοκούσαν οι επενδυτές.

Επιπλέον η δήλωση του Jean Claude Trichet ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Νέες πιέσεις στο ευρώ, με το κοινό ευρωπαικό νόμισμα να διολισθαίνει κοντά στα 1,27 δολάρια, διαμορφούμενο σε νέο χαμηλό 14 μηνών. Σημειώνεται ότι ευρώ έχει χάσει 4,8% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα στην εβδομάδα και 11% από τις αρχές του 2010.

To κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τις εκτιμήσεις της Moody’s ότι η ενδεχόμενη δημοσιονομική αδυναμία των κρατών μπορεί να μεταδοθεί (contagion) στα τραπεζικά συστήματα στις περιπτώσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Αναλυτικά απογοητευτική ήταν η εικόνα πωλήσεων τον Μάρτιο των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν αντεπεξήλθαν στις προσδοκίες των αναλυτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα στοιχεία επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία μειώθηκαν μεν αλλά όχι στον βαθμό που αναμενόταν.

Ισχυρές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο με τη Citi να υποχωρεί 3,6%, τη Bank of America 6,9% και τη Goldman Sachs 3,7%.

Βουτιά 4% για την τιμή του πετρελαίου στα 76,85 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 2,9% και 3,5% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 6,6% στα 21,61 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 4,1% στα 2,78 δολάρια. Αμετάβλητο το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,35 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε απώλειες 3,2% στις 10.520,32 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 3,24% στις 1.128,15 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 3,44% στις 2.319,64 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,51% στις 5.260,99 μονάδες, ο DAX 0,84% στις 5.908,26 μονάδες, ενώ ο CAC 2,2% στις 3.556,11 μονάδες.

Στον ευρωπαικό νότο νέα βουτιά για τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Πορτογαλία με τους δείκτες να κλείνουν με πτώση 2,93% και 2,37% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v