Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικότητα στη Wall με το βλέμμα στα 10ετή

Επιφυλακτικό κλίμα επικρατεί στην Wall, εν αναμονή ομιλίας του B.Bernanke για την οικονομία αλλά και της δημοπρασίας 10ετών ομολόγων, με το yield να “φλερτάρει» το 4%. Πιέσεις στις ευρωαγορές.

Επιφυλακτικό κλίμα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν αναμονή της ομιλίας του διοικητή της Federal Reserve, Ben Bernanke, για τις προκλήσεις της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και της δημοπρασίας 10ετών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω ανησυχιών για τις αυξήσεις στα yields.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,29% στις 10.939 μονάδες, ο S&P 0,26% στις 1.186 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,2% στις 2.431 μονάδες.

Τα yields των 10ετών αμερικανικών ομολόγων «φλερτάρουν» με το 4% και η αγορά αναρωτιέται κατά πόσον η άνοδος οφείλεται στην βελτίωση της οικονομίας ή στο ότι οι επενδυτές ομολόγων αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην διογκωμένη προσφορά.

Σε αυτή την προσφορά περιλαμβάνεται η σημερινή δημοπρασία 10ετών ύψους 21 δισ. δολ. Οι αναλυτές φοβούνται ότι αν το επιτόκιο ενισχυθεί πολύ, θα προκαλέσει ζημιά στην αγορά ακινήτων, που εξακολουθεί να «σέρνεται.» Ενόψει της σημερινής δημοπρασίας, η απόδοση μειώνεται 2 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών T. Geithner στο Πεκίνο, που σήμερα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές σχέσεις του Πεκίνου. Φημολογείται ότι η Κίνα μπορεί να διευρύνει την κλίμακα διακύμανσης του γουάν έναντι του δολαρίου από το συν/πλην 0,3% στο συν/πλην 0,5% ημερησίως.

Σήμερα, θα παραθέσει ομιλία ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ σε συνέδριο με θέμα τις «οικονομικές προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία.» Οι επενδυτές θα αναζητήσουν σε αυτή την ομιλία ενδείξεις για την μελλοντική πιστωτική πολιτική της Fed.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Daimler υποχωρεί 0,56% μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμμαχίας της με την Nissan (-0,17%) και την Renault στα μικρά αυτοκίνητα.

Η Family Dollar (+0,8%) και η Monsanto (-0,9%) περιλαμβάνονται στις εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Οι πιέσεις στις ευρωαγορές περιορίζονται το μεσημέρι, καθώς τα κέρδη του κλάδου λιανικού εμπορίου ισοφαρίζουν κάπως τις ρευστοποιήσεις κερδών στις μετοχές εμπορευμάτων, μετάλλων, ενέργειας.

Στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, οι φόβοι αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής στην Κίνα άσκησαν πιέσεις στον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης, αλλά στην υπόλοιπη Ασία επικράτησαν μάλλον ανοδικές τάσεις.

Η ελληνική κρίση εξακολουθεί να βαραίνει το επενδυτικό κλίμα στις ευρωαγορές και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,23% στις 5.767 μονάδες, ο DAX 0,34% στις 6.231 μονάδες, ενώ ο CAC 0,5% στις 4.032 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v