Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη εβδομάδα ανόδου για τη Wall Street

Άνοδος στη Wall στην τελευταία συνεδρίαση πριν την αργία του Πάσχα μετά το υψηλό 6 ετών του κλάδου μεταποίησης και την μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Σε υψηλό 18 μηνών οι ευρωαγορές.

Άνοδος στη Wall στην τελευταία συνεδρίαση πριν την αργία του Πάσχα μετά το υψηλό 6 ετών του κλάδου μεταποίησης και την μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,7% για Dow, 0.3% για τον Nasdaq και 1% για τον S&P.
 
Αναλυτικά, τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία τόσο του δείκτη μεταποίησης ISM όσο και η μείωση των νέων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα στήριξαν την νέα ανοδική κίνηση της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση του β’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Μάρτιο ανήλθε σε υψηλό 6 ετών, διαμορφούμενος στο 59,6 έναντι 56,5 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ισορροπήσει μόλις στο 57.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 στις 439.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

«Η μείωση των επιδομάτων ανεργίας δείχνει αργή αλλά σταθερή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας ενώ η άνοδος του δείκτη μεταποίησης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας», σημείωσε ο επενδυτικός αναλυτής Jim Baird, της Plante Moran Financial Advisors.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, σημαντική αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων ανακοίνωσαν τον Μάρτιο οι αυτοκινητοβιομηχανίες, Ford και General Motors- αν και η αύξηση ήταν κατώτερη των προβλέψεων των αναλυτών.

Άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup να κερδίζει 2,2%, τη Bank of America 0,5% και τη Wells Fargo 0,4%.

Τέταρτη διαδοχική ημέρα ανόδου για την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 1,05% και 0,8%, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, «βουτιά» 6,8% για τη μετοχή της Research in Motion, κατασκευαστή του Blackberry μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας. Πιέσεις ευρύτερα στον τεχνολογικό κλάδο καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Άνοδος 1,4% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 84,9 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 4,4% στα 27,89 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 0,5% στα 4,08 δολάρια. Πτώση 1,4% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,19 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 10.927,07 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,74% στις 1.178,10 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,19% στις 2.402,58 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE τερμάτισε 1,15% υψηλότερα στις 5.744,89 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,33% στις 6.235 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC με κέρδη 1,52% στις 4.034,23 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v