Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά η Wall Street

Τα ευοίωνα στατιστικά στοιχεία για την μεταποίηση σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική καθώς και η σημαντική μείωση των νέων ανέργων στις ΗΠΑ, στηρίζουν σε μίνι-ράλι την Wall και σε υψηλό 18 μηνών τις ευρωαγορές.

Τα ιδιαίτερα ικανοποιητικά μεγέθη για την μεταποίηση σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική καθώς και η σημαντική μείωση των νέων ανέργων στις ΗΠΑ, στηρίζουν τις ελπίδες ενδυνάμωσης της οικονομικής ανάκαμψης και ωθούν υψηλότερα τα διεθνή χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του β΄τριμήνου.

Εχοντας σημειώσει άνοδο έως 1% στην διάρκεια της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,69% στις 10.932 μονάδες, ο S&P 0,81% στις 1.178 μονάδες, ο Nasdaq 0,48% στις 2.409 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε χθες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, εξασφαλίζοντας ωστόσο άνοδο περί το 5% στο σύνολο του α΄τριμήνου.

Όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στην αυριανή ανακοίνωση των κρίσιμων μεγεθών για την ανεργία Φεβρουαρίου, που πιθανότατα να δώσουν σημαντικές ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής ανάκαμψης.

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα ενδεικτικά μεγέθη για τους νέους ανέργους, που μειώθηκαν κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα.

Θετικό στατιστικό κλίμα δημιουργεί και το «κοκτέιλ» ευοίωνων ανακοινώσεων για την πορεία της μεταποίησης σε μεγάλες οικονομίες της Ασίας και της Ευρώπης.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε αισθητή αύξηση του δείκτη ISM μεταποίησης στην αμερικανική αγορά, με άνοδο στο 59,6. Νωρίτερα, ο κλάδος μεταποίησης της Κίνας επέδειξε διεύρυνση επί 13ο συνεχόμενο μήνα, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και παράλληλα τα εργοστάσια στην Βρετανία και την ευρωζώνη επιτάχυναν την παραγωγή τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αγορά του Χονγκ Κονγκ έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, ενώ και οι ευρωαγορές σημείωσαν δυναμικό ξεκίνημα στο β΄τρίμηνο, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,15% υψηλότερα στις 5.744 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,12% στις 6.222 μονάδες, ενώ ο CAC 1,32% στις 4.026 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό πεδίο στις ΗΠΑ, η ασφαλιστική Primerica έκανε σήμερα το ντεμπουτο της στο χρηματιστήριο σημειώνοντας άνοδο έως 20% μετά την αποτίμηση της μετοχής της στα 15 δολ. ανά μετοχή στις νέες εγγραφές, πάνω από την κλίμακα προσφοράς 12-14 δολ.

Η Lihir Gold αντέδρασε με εκτίναξη 30% στην απόκρουση της προσφοράς εξαγοράς από την Newcrest Mining.

Στον αντίποδα, η Research In Motion υποχωρεί 5% καθώς τα αποτελέσματα β΄τριμήνου που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησαν τις προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v