Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στις 11.000 μονάδες ο Dow Jones

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED και η επιβεβαίωση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά τους, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED και η επιβεβαίωση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά τους, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της FED γύρισε σε θετικό πρόσημο τους δείκτες της Wall στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης (με τον Dow ωστόσο να κλείνει με οριακές απώλειες). Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της FED να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ συνεχίζεται.

Επιπλέον διατηρήθηκε και σήμερα η ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου- σε υψηλό 17 μηνών- με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου ωστόσο να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Ενδεικτικά, κέρδη 0,3% για τη μετοχή της Chevron ενώ πτώση 0,4% για την Exxon Mobil.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζαν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται επικεντρωμένο στα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την επόμενη εβδομάδα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων ισχυρές πιέσεις –πτώση 9%-δέχθηκε η μετοχή της Massey Energy μετά την επιβεβαίωση από τη διοίκηση του θανάτου 25 εργατών από την έκρηξη σε ορυχείο της στη Δυτική Βιρτζίνια.

Παράλληλα οι εκτιμήσεις υποτονικών αποτελεσμάτων για το 2010 της CA καθώς και η απόφαση της να προχωρήσει στην απόλυση 1.000 εργαζομένων οδήγησε τη μετοχή χαμηλότερα.

Στον αντίποδα, κέρδη για τη μετοχή της Peabody Energy μετά την αναβάθμιση της προσφοράς της για την εξαγορά της Αυστραλέζικης Mac Arthur Coal.

Κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Citigroup να ενισχύεται 0,7%, της Bank of America 1,9% και της Wells Fargo 2,4%.

Επιπλέον η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των αναλυτών για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Άνοδος 0,25% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 87,37 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της  υποχωρεί 3,8% στα 27,19 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 6,8% στα 3,85 δολάρια. Απώλειες 1% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,04 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,03% στις 10.970,37 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,17% στις 1.189,44 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,3% στις 2.436,81 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,62% υψηλότερα στις 6.780,35 μονάδες, ο DAX 0,27% στις 6.252,21 μονάδες, ενώ ο CAC 0,49% στις 4.053,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v