Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύει δυνάμεις η Wall μετά την αναρρίχηση

Διορθωτική εικόνα επικρατεί στην Wall, καθώς η αγορά αφομοιώνει τα κέρδη από την αναρρίχηση του Dow σε απόσταση αναπνοής από τις 11.000 μονάδες. Μονοπωλούν τα επιτόκια το ενδιαφέρον, κέρδη για τα εμπορεύματα. 

Διορθωτική εικόνα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την αναρρίχηση σε πολύμηνα υψηλά, που ώθησε τον Dow κοντά στις 11.000 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,34% στις 10.935 μονάδες, ο S&P 0,38% στις 1.182 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,46% στις 2.418 μονάδες.

Εύρωστα κέρδη αποκομίζουν τα εμπορεύματα και οι μετοχές των επιχειρήσεων μετάλλων, ενέργειας και εμπορευμάτων.

Η τιμή του χαλκού ξεπέρασε τα 8.000 δολάρια ανά τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2008, αντλώντας στήριξη από την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το πετρέλαιο παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών, στα 86,5 δολ. ανά βαρέλι περίπου στο NYSE.

Η απόφαση της Αυστραλίας να αυξήσει πάλι τα επιτόκια στο 4,25%, επιβεβαιώνει τις ελπίδες επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει ενδείξεις για την έναρξη στρατηγικής αυξήσεων των επιτοκίων, εφόσον η οικονομία διατηρεί πορεία ανάκαμψης.

Χάρη στα εμπορεύματα, οι αναδυόμενες αγορές αποκομίζουν εύρωστα κέρδη, με τους βασικούς δείκτες σε Καζακστάν, Ουκρανία και Βουδαπέστη να ενισχύονται πάνω από 1,5%.

Ανοδικά κινήθηκαν το πρωί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με στήριξη στις μετοχές εμπορευμάτων αλλά και τραπεζών, οι οποιές αντέδρασαν στα ευοίωνα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Ωστότο το μεσημέρι, με τις ενδείξεις διόρθωσης στη Wall, τα κέρδη περιορίζονται και ο ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,2% στις 5.755 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,26% στις 6.219 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,12% στις 4.029 μονάδες.

Οι φήμες για επιπλοκές στην συμφωνία έκτακτης στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη ασκούν πιέσεις στο ευρώ, που υποχωρεί 1,2% έναντι του γεν και 0,6% έναντι του δολαρίου.

Πτώση εμφανίζει η στερλίνα, λογω φόβων ότι οι εκλογές που προκήρυξε ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα παράγουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με πτώση 6% αντιδρά η Massey Energy στην έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της στην δυτική Βιρτζίνια, που προκάλεσε τουλάχιστον 25 νεκρούς.

Ηπια άνοδο εμφανίζει η μετοχή της Peabody Energy που αναβάθμισε την προσφορά της για την αυστραλέζικη MacArthur Coal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v