Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινεζικές τράπεζες ξεπέρασαν τις αμερικανικές!

Μπορεί τα φώτα της ειδησεογραφίας να πέφτουν στους ομίλους της Δύσης, όμως οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν στρέψει τις επιλογές τους στις κινεζικές τράπεζες, που έχουν πάρει το "πάνω χέρι" στο διεθνές επενδυτικό τοπίο.

  • του Απόστολου Λακασά
Οι κινεζικές τράπεζες ξεπέρασαν τις αμερικανικές!
Tο πάνω χέρι στο διεθνές επενδυτικό τοπίο αποκτούν οι κινεζικές τράπεζες.

Μπορεί τα φώτα της δυτικής ειδησεογραφίας να πέφτουν στην πορεία των ομίλων της Δύσης, όμως οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν πια στρέψει τις επιλογές τους στις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα με την καλύτερη αξιολόγηση διεθνώς, εκτοπίζοντας τα αμερικανικά τραπεζικά brands.

Μάλιστα, οι αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει τον τραπεζικό δανεισμό από τις κρατικές τράπεζες δεν δείχνουν να επηρεάζουν την επενδυτική στροφή. Έστω κι αν υπάρχουν κίνδυνοι για «φούσκα», το κινεζικό «θησαυροφυλάκιο» περιέχει 2,4 τρισ. δολάρια.

Άλλωστε, ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν απαλλαγεί πλήρως από τα «τοξικά» τους ομόλογα ή ότι θα μείνουν αλώβητες από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ισχυρές κυβερνήσεις της Δύσης;

Ειδικότερα, αποκαλυπτική των αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα την τελευταία δεκαετία είναι η αξιολόγηση την οποία έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στις 50 μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή τους. Η αξιολόγηση έγινε με βάση την τιμή της μετοχής τους ως προς τη λογιστική τους αξία (δείκτης P/BV).

Η έρευνα ανέδειξε πρώτη την China Merchants Bank, δεύτερη την China Citic Bank και ακολουθούν ισοψηφώντας οι επίσης κινεζικές ICBC, China Construction Bank, Bank of Communications και η βραζιλιάνικη Itau Unibanco.

Δέκα χρόνια πριν, στην έρευνα του 2000, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ των αμερικανικών τραπεζών, που είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις της κατάταξης (Bank of New York Mellon, Morgan Stanley, Citigroup Wells Fargo, Goldman Sachs), ενώ η βρετανική Lloyds είχε σπάσει το μονοπώλιο των Αμερικανών και είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση.

Εντυπωσιακό είναι ότι στις πρώτες 15 θέσεις του 2009 βρέθηκε μόνο μία αμερικανική τράπεζα - η US Bancorp, στη 15η θέση από 11η το 2000. Αντίστροφα, το 2000 καμία κινεζική δεν ήταν μεταξύ των 15 πρώτων, αλλά η βραζιλιάνικη Itau Unibanco βρισκόταν στην 8η θέση.

Οι μεγάλες αλλαγές

Οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν μέσα σε 10 χρόνια αποτυπώνουν με σαφήνεια τα σημαντικότερα στοιχεία της περιόδου αυτής:

- Πρώτον, ο τραπεζικός κλάδος κλονίστηκε από την τρέχουσα, μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι ο συντελεστής τιμής προς τη λογιστική αξία της πρώτης του 2009 κινεζικής China Merchants Bank ήταν 4,3, ενώ της δεύτερης China Citic Bank ήταν 3,4. Οι αντίστοιχες τιμές το 2000 ήταν πολύ υψηλότερες, στο 6,6 για την Bank of New York Mellon και 3,9 για τη Lloyds. Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, ο μέσος συντελεστής των 50 μεγαλύτερων τραπεζών μειώθηκε από το 2 στο 1. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πως οι τράπεζες δεν αξίζουν περισσότερο από τη λογιστική τους αξία.

- Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο προκύπτει από την ερμηνεία της -ουσιαστικά- ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσαν οι επενδυτές στις κινεζικές τράπεζες. Κατά γενική ομολογία, σήμερα το τραπεζικό σύστημα της Κίνας είναι λιγότερο ευάλωτο από το χρηματοοικονομικό σύστημα της Δύσης, έστω κι αν υπάρχει ο κίνδυνος της «φούσκας» λόγω της υπερβολικής ανόδου του δανεισμού το τελευταίο διάστημα (για την οποία η κυβέρνηση έλαβε μέτρα υποχρεώνοντας τις τράπεζες να αυξήσουν το ποσοστό των καταθέσεων στα αποθεματικά τους).

- Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα χωρών με ισχυρότερο εποπτικό πλαίσιο (Καναδάς, Αυστραλία) βγήκαν αλώβητα από την κρίση και ανταμείφθηκαν γι’ αυτό με τρεις θέσεις στην πρώτη 15άδα της κατάταξης του 2009.

- Τέλος, η κατάταξη δείχνει ότι η ανησυχία για τις δυτικές τράπεζες -παρά την εντυπωσιακή κερδοφορία τους το 2009- εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των επενδυτών, αφού είναι δεδομένο πως δεν έχουν βγει στο φως όλα τα «τοξικά» ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v