”Καταναλωτική” ώθηση στη Wall (update)

Εδραιώνονται οι ανοδικές τάσεις στη Wall Street, μετά την εκτίναξη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουνίου σε υψηλό δυο ετών, ενώ σε κάθε περίπτωση οι αγορές είναι σε αναμονή της απόφασης της Fed για την αύξηση των επιτοκίων. Ιδιαίτερα ευνοημένος ο Nasdaq, ”γύρισε” θετικά ο Dax.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζονται στο ”άνοιγμα” του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς η αρχική επενδυτική στάση αναμονής έδωσε τη θέση της σε ευφορία, λόγω των θετικών μηνυμάτων από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ παρουσίασε εντυπωσιακή ενίσχυση τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 101,9, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 95 και τελευταίας μέτρησης στο 93,2. Επισημαίνεται, ότι ο δείκτης διαμoρφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, ενώ τον προηγούμενό μήνα, ανήλθε σε 93,1.

Εξάλλου, ξεκίνησε ήδη η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, ενώ αύριο, Τετάρτη θα ανακοινωθεί η απόφαση. Σύμφωνα με την πλειονότητα των εκτιμήσεων των αναλυτών, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 1,25%.

Στα αρνητικά μηνύματα, που δεν επηρεάζουν μέχρι στιγμής την αγορά, συγκαταλέγονται οι προειδοποιήσεις από Washington Mutual και Trust, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, κινητικότητα στη μετοχή της Washington Mutual αναμένεται να προκαλέσει η μείωση των προβλέψεων της χρηματοοικονομικής εταιρίας για την κερδοφορία του 2004, λόγω των επιδράσεων των υψηλότερων επιτοκίων στην επαναχρηματοδότηση των υποθηκών.

Η μείωση των εκτιμήσεων ανάπτυξης της αλυσίδας λιανικής Target, από την Prudential αναμένεται επίσης να επηρεάσει την τιμή της μετοχής της. Συγκεκριμένα, η εταιρία αναλύσεων εκτιμά σε αύξηση των πωλήσεων της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής κατά 1,5% εφέτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ενίσχυση των πωλήσεων κατά 4,2%.

Σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της New York Community, βάσει σεναρίου εξαγοράς της από την Citigroup, έναντι 6 δισ. δολ.

Ειδικότερα, λίγο μετά το άνοιγμα της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ο δείκτης Dow Jones παρουσιαζει ενίσχυση, κατά 0,31%, στις 10.389,09 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξεως του 0,13% παρουσιάζει και ο δείκτης S&P 500, στις 1.134,81 μονάδες. Σε θετικό έδαφος κινείται ο δείκτης Nasdaq, με ενίσχυση 0,53% στις 2.030,49 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν και οι ευρωαγορές, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 0,23% στις 4.508,10 μονάδες, τον γερμανικό Xetra Dax να ενισχύεται κατά 0,28% στις 4.080,91 μονάδες και τον δείκτη CAC 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού, να σημειώνει πτώση 0,25% στις 3.762,29 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v