Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα προκαλεί νευρικότητα στην Wall Street

Νευρικότητα προκάλεσε η αιφνιδιαστική νέα κίνηση της Κίνας για συγκράτηση δανεισμού, που προστίθεται στην σκακιέρα της "στρατηγικής εξόδου" από την άπλετη ρευστότητα. Μικτά πρόσημα στη Wall. Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές.

Πιέσεις επικράτησαν στα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο εκτινάσσεται σε υψηλό επτά μηνών, μετά την αιφνιδιαστική νέα κίνηση της Κίνας για συγκράτηση του δανεισμού με αύξηση στα δεσμευμένα τραπεζικά αποθεματικά.

Η ασάφεια για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν κατάφερε να διασκεδάσει τους φόβους για την δημοσιονομική «υγεία» των οικονομιών και επέτεινε τις νευρικές διαθέσεις των επενδυτών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 10.101 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,22% στις 1.076 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,11% στις 2.179 μονάδες.

Η Κίνα αύξησε τις απαιτήσεις για τα δεσμευμένα αποθεματικά των τραπεζών, προκειμένου να συγκρατήσει την ρευστότητα, δημιουργώντας φόβους για εμπόδια στην εύθραυστη διεθνή οικονομική ανάπτυξη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προαναγγείλει ότι πολύ σύντομα θα εφαρμοστούν επίσης μέτρα ανάκλησης της άπλετης ρευστότητας που δόθηκε στο σύστημα, για να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν και το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,3533 δολάρια.

Η ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων που έδειξαν ότι η ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης ίσως αρχίζει να εκφυλίζεται, προκάλεσαν πτωτικό κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,37%, ο DAX με πτώση 0,06%, ενώ ο CAC με απώλειες 0,49%. Πάντως η πολιτική απόφαση ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα κατόρθωσε να εκτονώσει σε ένα βαθμό τις ανησυχίες για το ελληνικό αξιόχρεο και στο σύνολο της εβδομάδας ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst έκλεισε με κέρδη 1,6%, μετά από 4 συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v