Έντονο παρασκήνιο για την ελληνική "διάσωση"

Στις διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου FDP αποδίδεται η μη δημοσιοποίηση του γαλλογερμανικού σχεδίου για Ελλάδα. Απειλεί να μπλοκάρει και πιθανές εγγυήσεις. Το έντονο παρασκήνιο, τα γκάλοπ.

  • Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας
Έντονο παρασκήνιο για την ελληνική διάσωση
Στο κόμμα Free Democratic Party, έναν εκ των εταίρων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, απέδιδαν από χθές τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την μη δημοσιοποίηση του "γαλλογερμανικού σχεδίου" διάσωσης της Ελλάδας.

Τα δημοσιεύματα από την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν λόγο για "κοινό μέτωπο" Γαλλίας και Γερμανίας στη διάσωση της Ελλάδας, μέτωπο που επιβεβαίωσε και εχθές ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες, μετά τη συμφωνία των 27 για πολιτική στήριξη, ότι "Γαλλία και Γερμανία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες για στήριξη της Ελλάδας".    

Από εχθές, το Reuters ανέφερε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για τη διάσωση της χώρας "προσκρούει" στις αντιρρήσεις των εταίρων της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, το FDP απειλεί να αποτρέψει την κ. Μέρκελ από το να μετατρέψει την "ηθική στήριξη" που προσέφεραν εχθές οι ηγέτες της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, σε οικονομική βοήθεια. 

Μάλιστα, απειλούν, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της γερμανικής βουλής, να μπλοκάρουν πιθανές δανειακές εγγυήσεις προς την Ελλάδα. "Εάν η οικονομική βοήθεια πέσει στο τραπέζι, εμείς οι κοινοβουλευτικοί έχουμε χρέος να εξετάσουμε εάν μπορούμε να τη δικαιολογήσουμε στους ψηφοφόρους μας", φέρεται να δηλώνει ο βουλευτής Frank Schaeffler.     

"Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι οι πολίτες μας θα πληρώσουν για τις επανειλημμένως λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές άλλων χωρών της ευρωζώνης", τόνιζε εχθές ο βουλευτής του FDP, Carl Ludwig Thiele.

Τις θέσεις του FDP υποστηρίζουν και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, με το 71% των ψηφοφόρων να μην θέλουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μόλις το 25% να δηλώνει "έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα με χρήματα των γερμανών φορολογούμενων".

Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ προσπαθούσε εδώ και καιρό να δημιουργήσει ομοφωνία στην γερμανική κυβέρνηση γύρω από το σχέδιο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε "χτυπήσει καμπανάκι" για την υπόθεση της Ελλάδας από τις 13 Ιανουαρίου, όταν έλεγε σε ομιλία της ότι "η Ελλάδα μπορεί να μας δημιουργήσει πολύ μεγάλες πιέσεις" και ότι το ευρώ "βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση".

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Stephen Jen, αναλυτή της BlueGold Capital, εάν η "διάσωση" της Ελλάδας λειτουργήσει ως προηγούμενο για τις δημοσιονομικές κρίσεις που πλήττουν την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, "η Γερμανία θα βρεθεί σε θέση να πρέπει να καταβάλλει 100 δισ. ευρώ". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v