Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Bernanke προβλημάτισε τη Wall Street

Οριακές απώλειες στη αμερικανική αγορά καθώς οι προσδοκίες ευρωπαϊκής διάσωσης της Ελλάδας, αντισταθμίστηκαν από τις δηλώσεις Bernanke για τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Οριακές απώλειες στη αμερικανική αγορά καθώς οι προσδοκίες ευρωπαϊκής διάσωσης της Ελλάδας, αντισταθμίστηκαν από τις δηλώσεις Bernanke για τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οριακά χαμηλότερα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι δείκτες της Wall καθώς η δήλωση του διοικητή της FED ότι η αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου «δε θα αργήσει», ώθησε τους επενδυτές σε περιορισμένες ρευστοποιήσεις.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση ότι αύριο στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, αν και η είδηση από μόνη της δεν φάνηκε αρκετή ώστε να κλείσει με θετικό πρόσημο η αμερικανική αγορά.

Παραμένει, εντούτοις, ο προβληματισμός στους αναλυτές καθώς πιστεύουν πως ακόμα και αν σταθεροποιηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, ενδέχεται και άλλες χώρες- μέλη να προστρέξουν προς βοήθεια στην Ε.Ε.

Συνέπεια της ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις οι επενδυτές προτίμησαν να στραφούν για άλλη μια μέρα στα αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου και στο «ασφαλές» δολάριο έναντι των μετοχικών τίτλων.

Επιπλέον αρνητικά επέδρασε στη Wall, η διεύρυνση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 40,18 δισ. δολάρια έναντι 36,4 το Νοέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθει -μόνο- στα 35,8 δισ.

Καλύτερα των αναμενόμενων τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Walt Disney, με τη μετοχή ωστόσο να υποχωρεί –λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- 1%.

Ανοδικά στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι με τη μετοχή της Bank of America να κερδίζει 1,5%, της JP Morgan 1,6%, της Wells Fargo 2% ενώ με οριακές απώλειες -0,2%- ολοκλήρωσε της συναλλαγές της η Citigroup.

Άνοδος 0,9% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 74,46 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 1,6% στα 22,22 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 4% στα 4,09 δολάρια. Απώλειες 4,4% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,50 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,2% στις 10.038,38 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,22% στις 1.068,13 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,14% στις 2.147,87 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 5.131 μονάδες, ο DAX 0,69% στις 5.536 μονάδες, ο CAC 0,63% στις 3.3635 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v