Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke και Ελλάδα κυριαρχούν στη Wall Street

Για μια ακόμη συνεδρίαση, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στα διεθνή χρηματιστήρια και οι ελπίδες ευρωπαϊκής διάσωσης εμπνέουν θετικά πρόσημα, αν και οι δηλώσεις Bernanke για τα επιτόκια συγκρατούν τη Wall.

Στις ελληνικές εξελίξεις παρέμεινε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη για μια ακόμη συνεδρίαση.

Εν αναμονή διάσωσης επικράτησαν σε γενικές γραμμές θετικά πρόσημα στις διεθνείς αγορές, με εξαίρεση το αμερικανικό χρηματιστήριο, που είχε αντιδράσει «προκαταβολικά» μια συνεδρίαση νωρίτερα, ενώ αντιθέτως σήμερα πιέστηκε από τις δηλώσεις του διοικητή της Fed για τα επιτόκια.

Ο Ben Bernanke είπε ότι η αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Fed «δεν θα αργήσει», προκαλώντας πιεσεις για αρκετό τμήμα της συνεδρίασης στη Wall Street.

Αργά το απόγευμα πάντως, και αφού επιβεβαιώθηκε ότι αύριο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα παρουσιαστεί πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και οι αμερικανικοί δείκτες επανήλθαν σε σταθεροποιητική εικόνα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,06% στις 10.054 μονάδες, ο S&P 0,09% στις 1.069 μονάδες, ο Nasdsaq 0,09% στις 2.149 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν αισθητά υψηλότερα το πρωί, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι επίκειται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της άτυπης συνόδου της Ε.Ε. που κλιμακώνεται σήμερα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών κρατών.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο, έχοντας «προλάβει» τις ευνοϊκές για την Ελλάδα εξελίξεις που διαφαίνονταν από χθες, όταν έκλεισε με ισχυρή ανάκαμψη, άνοιξε σήμερα σταθεροποιητικά και κινήθηκε με ήπια, μικτά πρόσημα, μέχρι την ώρα της ομιλίας του Β. Bernanke.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη αφαίρεσαν αρκετές μονάδες από τους βασικούς δείκτες αρχικώς και περιόρισαν τα κέρδη των ευρωαγορών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν πάντως με άνοδο επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 5.131 μονάδες, ο DAX 0,69% και ο CAC ενισχύθηκε 0,63% στις 3.635.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο, που εμφάνισε διευρυμένο έλλειμμα στα 40,18 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v