Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Σύντομα άνοδος προεξοφλητικού επιτοκίου

Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να χρειάζεται χαμηλά επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve, αλλά σημείωσε ότι μια αύξηση στο προεξοφλητικό επιτόκιο ίσως «δεν θα αργήσει πολύ».

Bernanke: Σύντομα άνοδος προεξοφλητικού επιτοκίου
Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να χρειάζεται χαμηλά επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve, αλλά πρόσθεσε ότι μια αύξηση στο προεξοφλητικό επιτόκιο «δεν θα αργήσει πολύ».

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, κ. Ben Bernanke, καταθέτει εγγράφως ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων όσον αφορά στη στρατηγική ανάκλησης της πολιτικής άπλετης ρευστότητας.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές, καθώς θα δώσουν μια «γεύση» για το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η αυστηρότερη πιστωτική πολιτική.

Ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αποσύρει τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της οικονομίας κατ’ αρχάς «τραβώντας» ρευστότητα από το σύστημα και στη συνέχεια αυξάνοντας τα επιτόκια.

Οι δηλώσεις του για αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου οδηγούν σε υπαναχώρηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο και στις ευρωαγορές.

Η Federal Reserve ίσως αυξήσει το προεξοφλητικό επιτόκιο «πριν περάσει πολύς καιρός, στο πλαίσιο της ομαλοποίησης του δανεισμού από την κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο κ. Bernanke, χωρίς αυτό να σημαίνει μεταβολή της πιστωτικής στρατηγικής.

«Πριν περάσει πολύς καιρός, περιμένω ότι θα μελετήσουμε μια ήπια αύξηση στο spread ανάμεσα στο προεξοφλητικό επιτόκιο και στο επιτόκιο federal funds», δήλωσε.

Η μεταβολή «δεν αναμένεται να δημιουργήσει πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πάντως, επανέλαβε ότι η Fed επιπλέον ίσως παροδικά αντικαταστήσει το επιτόκιο federal funds στη θέση του «βασικού επιτοκίου» της, με το επιτόκιο που πληρώνει για τις καταθέσεις των τραπεζών.

Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι εκείνο που η Fed χρεώνει για τα απευθείας δάνεια σε εμπορικές τράπεζες και διαμορφώνεται στο 0,5%, ενώ το επιτόκιο federal funds, το οποίο χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τις μεταξύ τους overnight συναλλαγές, διαμορφώνεται στην κλίμακα του 0% - 0,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v