Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε Wall και ευρωαγορές μετά τον Bernanke

Σημαντικές πιέσεις ασκούν σε Wall και ευρωαγορές τα σχόλια του διοικητής της Fed για την στρατηγική ανάκλησης της ρευστότητας και τα επιτόκια στις ΗΠΑ, ενώ αναμένονται οι κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική κρίση.

Σημαντικές πιέσεις ασκούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα σχόλια του διοικητής της Federal Reserve για την στρατηγική ανάκλησης της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η Fed ίσως επιλέξει να αυξήσει το προεξοφλητικό επιτόκιο «σχετικά σύντομα», προκαλώντας σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές, που μέχρι εκείνη την ώρα σημείωναν σταθεροποιητική ή ανοδική εικόνα, εν αναμονή των κρίσιμων εξελίξεων στο ελληνική ζήτημα.

Μετά τις δηλώσεις Bernanke, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,69% στις 9.989 μονάδες, ο S&P 0,66% στις 1.061 μονάδες, ο Nasdsaq 0,62% στις 2.137 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνουν τα περισσότερα από τα πρωινά τους κέρδη.

Οι, συχνά αντιφατικές, δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων για το ζήτημα του ελληνικού ελλείμματος, «άγουν και φέρουν» τις αγορές από το πρωί, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη, από την οποία αναμένεται να προκύψει μια λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν αισθητά υψηλότερα το πρωί, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι επίκειται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της άτυπης συνόδου της Ε.Ε. που διενεργείται σήμερα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών κρατών.

Από το μεσημέρι και μετά, που προκύπτουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όσον αφορά τις προοπτικές κατάρτισης σχεδίου διάσωσης ή μη για την Ελλάδα και ποικίλες εκτιμήσεις αναλυτών, οι αγορές χρήματος και μετοχών άγονται και φέρονται αναλόγως.

Ετσι, η δήλωση Γερμανού αξιωματούχου ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση στήριξης της Ελλάδας και δεν επίκειται τέτοια απόφαση, περιόρισε τα κέρδη στις ευρωαγορές και τα futures της Wall.

Εχοντας «προλάβει» χθες τις ευνοϊκές για την Ελλάδα εξελίξεις που διαφαίνονταν, το αμερικανικό χρηματιστήριο, κλείνοντας με ισχυρή ανάκαμψη, άνοιξε σταθεροποιητικά και κινήθηκε με ήπια, μικτά πρόσημα, μέχρι την ώρα της ομιλίας του Β.Bernanke.

Το στατιστικό μέτωπο ανακοινώσεων είναι λιτό, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο, που εμφάνισε διευρυμένο έλλειμμα στα 40,18 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v