Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: "Καμπανάκι" για υποβαθμίσεις ευρωζώνης

Μεταξύ των τριών χωρών -Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας- που τίθενται στο επίκεντρο των αγορών, μόνο η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, σημειώνει η Moody's σε νέα της έκθεση.

Moody΄s: Καμπανάκι για υποβαθμίσεις ευρωζώνης
Σημαντικό ρίσκο υποβαθμίσεων των πιστοληπτικών αξιολογήσεων χωρών-μελών της ευρωζώνης, εάν το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα παραμείνει, βλέπει η Moody's, όπως αναφέρει σε έκθεσή της. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας.  

Ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα "πακέτου" βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα, εάν ζητηθεί.  

Σχολιάζοντας τα ελληνικά μέτρα, η Moody's τονίζει ότι σημαντική απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Εάν τα μέτρα υλοποιηθούν ως έχουν εξαγγελθεί, αναφέρει, θα οδηγήσουν σε απομάκρυνση του αρνητικού outlook από την αξιολόγηση της χώρας.  
  
Ειδικότερα, σημειώνει ότι εάν η υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων αποκλίνει "λίγο" από τους στόχους, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας σε "Α3", ενώ εάν υπάρξει "μερική" υλοποίηση των στόχων θα προχωρήσει σε υποβάθμιση σε "Βαα1".  

Επισημαίνεται ότι η Moody's στις 22 Δεκεμβρίου υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "Α2" από "Α1", θέτοντας αρνητικό outlook.

Συσχετίζοντας τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο οίκος αναφέρει ότι μεταξύ των τριών χωρών -Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας- που τίθενται στο επίκεντρο των αγορών, μόνο η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις

Όπως σημειώνει, υπάρχει διαφοροποίηση στο ρίσκο που συνοδεύει κάθε μία από τις τρεις χώρες. "Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μπορεί να μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν το ίδιο πιστωτικό προφίλ", σχολιάζει η αναλύτρια του οίκου, κ. Kristin Lindow. 

Παράλληλα, η Moody's αναφέρει ότι οι ανησυχίες για την ικανότητα των εν λόγω χωρών να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους αλλά και οι φόβοι για τον δανεισμό τους είναι υπερβολικοί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v