Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall με το βλέμμα στη Fed

Ανοδος στη Wall εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια, με την συμβολή των όχι απογοητευτικών στατιστικών ανακοινώσεων της ημέρας και την εύρωστη τραπεζική ανάκαμψη των ευρωαγορών.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο εν αναμονή της συνεδρίασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, με την συμβολή των όχι απογοητευτικών στατιστικών ανακοινώσεων της ημέρας και την εύρωστη τραπεζική ανάκαμψη των ευρωαγορών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,33% στις 10.487 μονάδες, ο S&P 0,64% στις 1.114 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,71% στις 2.216 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Federal Reserve, που θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 9:15 ώρα Ελλάδας. Αναμένεται να κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 0% με 0,25% και να αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια για αρκετό διάστημα.

Ωστόσο, τα μηνύματα από την νορβηγική αγορά δημιουργούν κάποια νευρικότητα. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτοκια κατά 0,25 μονάδες στο 1,75%, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους αναλυτές με την δεύτερη επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής σε τρεις μήνες.

Τον Οκτώβριο, η Τράπεζα της Νορβηγίας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα της Ευρώπης που αύξησε τα επιτόκια. Οι αποφάσεις της πλούσιας Νορβηγίας στην πιστωτική πολιτική, θεωρούνται προπομπός των τάσεων των υπολοίπων εύπορων οικονομιών του πλανήτη.

Τα μηνύματα δεν ήταν θετικά ούτε από το στατιστικό μέτωπο, αν και πάντως δεν περιείχαν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ποσοστό 0,4% μηνιαίως, εντός των προβλέψεων, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε ελαφρώς. Τα στοιχεία για την αγορά οικοδομής διαμορφώθηκαν επίσης των προβλέψεων.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Adobe Systems ενισχύεται 1,5% με την ικανοποιητική πρόβλεψη πωλήσεων α΄τριμήνου.

Η Joy Global κερδίζει 2,5% κατόπιν ανακοίνωσης κερδών τριμήνου καλύτερων των αναμενόμενων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν τα θετικά πρόσημα, χάρη κυρίως στις τράπεζες, που ανακάμπτουν αισθητά κατόπιν της φήμης ότι θα δοθεί παράταση στην εφαρμογή των νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας της «Βασιλείας.»

Ο δείκτης FTSE κερδίζει 0,12%, ο DAX ενισχύεται 1,07%, ενώ ο CAC 0,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v