Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν οι μεγάλες τράπεζες για το 2010

Στο σενάριο οικονομικής και χρηματιστηριακής στραθεροποίησης συγκλίνουν οι εκτιμήσεις 5 μεγάλων διεθνών οίκων για το 2010. Ωστόσο, "ο διάβολος βρίσκεται στις ...λεπτομέρειες". Τι βλέπουν για επιτόκια.

  • επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου
Τι προβλέπουν οι μεγάλες τράπεζες για το 2010
Τα στατιστικά δεδομένα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη εμφανίζουν βελτίωση τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι μια βελτίωση αργή και σπασμωδική, που δεν πείθει ότι η ανάκαμψη είναι δεδομένη.

Η αναπόφευκτη απόσυρση των μέτρων στήριξης και εν τέλει οι αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της ανάγκης να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός απειλούν επιπλέον την ευαίσθητη «υγεία» της οικονομικής ανάκαμψης.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αμφιβολίας, κάποιοι φοβούνται ότι, αν το 2009 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία, το 2010 θα είναι ακόμη χειρότερο, δεδομένου ότι θα έχουν πια στερέψει και οι περισσότερες παροχές ρευστότητας από τις κυβερνήσεις.

Για τους επενδυτές, αυτό που έχει σημασία είναι τι πιστεύουν οι ειδικοί. Εν προκειμένω, τι πιστεύουν οι μεγάλες τράπεζες του πλανήτη για την κατάσταση και την προοπτική στις οικονομίες και τις αγορές. Και το πρακτορείο Reuters συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα κύρια σημεία στα οικονομικά «outlook» των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων του πλανήτη για το 2010.

Αν και οι απόψεις τους συγκλίνουν σε μια γενική εκτίμηση οικονομικής και χρηματιστηριακής σταθεροποίησης στο νέο έτος, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» και κάθε οίκος παραθέτει και αναδεικνύει κάποιες συνιστώσες με ιδιαίτερη βαρύτητα, που ίσως να κάνουν τη διαφορά.

Για παράδειγμα, πολλές τράπεζες πιστεύουν ότι το 2010 θα χαρακτηρίσει η διαδικασία ανάκλησης των μηχανισμών στήριξης, ενώ άλλες ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση αύξησης επιτοκίων στο νέο έτος. Συγκεκριμένα:


CREDIT SUISSE

«Προσεγγίζουμε το 2010 με αρκετή αισιοδοξία ότι τόσο η οικονομική ανάκαμψη όσο και η χρηματιστηριακή σταθερότητα μπορούν να συντηρηθούν, υποδεικνύοντας λιγότερη μεταβλητότητα στις συνθήκες του επόμενου έτους - αν και οι τελευταίοι 12 μήνες μας δίδαξαν να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Οι κύριες μακροοικονομικές εκτιμήσεις μας συνοψίζονται στα εξής: Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη δίχως πληθωρισμό. Περιμένουμε ότι τα τρία στάδια της «στρατηγικής εξόδου» (ανάκληση της ποσοτικής χαλάρωσης - αύξηση των επιτοκίων - δημοσιονομική σταθεροποίηση) θα συγκρατήσουν τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη.

Το σημείο-κλειδί για την τύχη των χρηματοπιστωτικών τίτλων θα είναι εν τέλει οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ - ο πιο σημαντικός εγγυητικός τίτλος στο διεθνές σύστημα και, κατά τη γνώμη μας, ο πιο φθηνός».


BANK OF AMERICA - MERRILL LYNCH

«Αυτή η ανάκαμψη θα είναι πιθανότατα πιο αδύναμη απ’ όσο είναι κατά κανόνα μια ανάκαμψη από ύφεση. Η ταχύτητά της θα καθορίσει το πώς θα επιβληθεί η αυστηρότερη πιστωτική πολιτική και, καθώς η οικονομία λειτουργεί με μαζική υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα, περιμένουμε ο πληθωρισμός να παραμείνει πτωτικός και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες να μην αυξήσουν τα επιτόκια σε όλο το α΄ τρίμηνο 2010.

Πιστεύουμε ότι η συγκρατημένη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα σημαίνει χαμηλό δομικό πληθωρισμό και κάθετες καμπύλες απόδοσης το 2010. Αντιθέτως, τα αυξανόμενα μακροπρόθεσμα επιτόκια καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις προοπτικές για τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Περιμένουμε επιλεκτική ενίσχυση του δολαρίου έναντι ορισμένων νομισμάτων της G10, αλλά αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ισοτιμιών αναδυόμενων αγορών. Η εύρωστη ζήτηση στις αναδυόμενες θα δώσει δύναμη στα εμπορεύματα».

COMMERZBANK

«Φέτος βιώσαμε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης από το 1945 και για το 2010 αναμένεται ανάκαμψη της τάξης του 3%. Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ασία θα προσφέρει τα περισσότερα στην ανάκαμψη, αλλά το ΔΝΤ έκανε λάθος πέρυσι, όταν περίμενε ότι η Ασία θα "αποσυνδεθεί" από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει ο κίνδυνος να αποδειχτεί υπεραισιόδοξο και φέτος.

Στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει τεράστια υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα που θα επιφέρει υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, διεθνώς. Ένας κίνδυνος είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, με ανισορροπίες στα ισοζύγια συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας.

Επιπλέον, οι ασιατικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ειδικά, δείχνουν να έχουν παρουσιάσει δραματική απόκλιση από τα επίπεδα της θεμελιώδους πραγματικής αξίας».


BNP PARIBAS

«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2010, αλλά θα είναι άνιση. Οι αναδυόμενες αγορές θα υπερκεράσουν μακράν τις προηγμένες.

Οι κύριες πιέσεις στον πληθωρισμό που δημιουργείται εσωτερικά, για τις οικονομίες της G7, θα είναι πτωτικές. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν γενικά λιγότερη υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα και θα αντιμετωπίσουν πληθωριστικούς κινδύνους πολύ γρηγορότερα από τη Δύση.

Οι ανάγκες της πιστωτικής πολιτικής ποικίλλουν έντονα. Οι αναδυόμενες θα αυξήσουν τα επιτόκια πολύ γρηγορότερα από την G7. Δεν περιμένουμε καμία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Ιαπωνίας ή τη Fed του χρόνου. Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος που περιμένουν αυξήσεις επιτοκίων τόσο νωρίς, δεδομένου ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οι πληθωριστικές πιέσεις μικρές.

Να παρακολουθείτε τη διαχείριση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες πολύ στενά, καθώς θα αποτελέσει την κυρίαρχη κινητήρια δύναμη στις αγορές του χρόνου».


MORGAN STANLEY

«Το βασικό θέμα για τις παγκόσμιες οικονομίες και αγορές το 2010 είναι η αφαίρεση της στήριξης. Η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα επιτευχθεί με την αυστηρότερη πιστωτική πολιτική, τη λήξη των μηχανισμών διευκόλυνσης, το αυξημένο κόστος ρευστότητας και την επόπτευση. Ο στόχος θα είναι είναι να επιστρέψει η διαδικασία της ανάπτυξης μέσω κυβερνητικής στήριξης στην ανάπτυξη μέσω του ιδιωτικού τομέα και παράλληλα να αυξηθεί η ρύθμιση.

Πιστεύουμε ότι θα είναι μια άνιση διαδικασία διεθνώς και θα παράγει ασυγχρόνιστες κινήσεις στα επιτόκια και μεγάλες αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης. Η αξιοποίηση αυτής της διαφορετικότητας θα είναι η κύρια πηγή εσόδων το 2010. Ο κίνδυνος βρίσκεται στον ρυθμό και στον βαθμό στο οποίο θα εκδηλωθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v