Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωριστικές...πιέσεις στη Wall Street

Πτώση στη Wall καθώς τα δυσμενή στοιχεία των τιμών παραγωγού επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Πτώση στη Wall καθώς τα δυσμενή στοιχεία των τιμών παραγωγού επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η αύξηση 1,8% του δείκτη τιμών παραγωγού ξύπνησε τις ανησυχίες των επενδυτών –αναλυτών για ενδεχόμενες έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, ένδειξη που θα υποχρέωνε τη FED να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Επιπλέον, η "βουτιά" του δείκτη μεταποίησης Empire στο 2,55 το Δεκέμβριο από 23,51 τον προηγούμενο μήνα ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, η ενίσχυση του δολαρίου, σε υψηλό 2 μηνών έναντι του ευρώ, αποτρέπει τους διεθνής επενδυτές να τοποθετηθούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Σημαντικές οι πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη KBW- πτώση 2,6%- με τη μετοχή της Citigroup να υποχωρεί 4%, της Bank of America 2,8% ενώ η Wells Fargo ενισχύθηκε οριακά 0,2%.

Κέρδη για τους ενεργειακούς τίτλους μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις διεθνής αγορές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η διήμερη συνάντηση των στελεχών της FED. Στη συνάντηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν αναμένονται αποφάσεις έκπληξη αλλά εκτιμάται ότι θα δοθούν οι προθέσεις από την Κεντρική Τράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων είτε εντός του 2010 είτε το 2011.

Στις θετικές ειδήσεις της ημέρας και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Wells Fargo να προχωρήσει στην αποπληρωμή της κρατικής οικονομικής στήριξης που έλαβε τον καιρό της κρίσης, λίγο καιρό μετά της ανάλογης απόφασης της Citigroup.

Παράλληλα, η Best Buy ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα- λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης- αναβαθμίζοντας αντίστοιχα τις προοπτικές εσόδων και κερδοφορίας της εταιρίας για το έτος.

Άνοδος 1,7% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 70,69 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 0,4% στα 24,08 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 4,9% στα 4,97 δολάρια. Απώλειες 2,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,45 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,47% στις 10.452,05 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,55% στις 1.107,93 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 0,5% στις 2.201,05 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 0,56% στις 5.285 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,16% στις 5.811 μονάδες, ο CAC πρακτικώς αμετάβλητος στις 3.834 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v