Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος του πληθωρισμού πιέζει τη Wall Street

Ο φόβος του πληθωρισμού μετά την αναπάντεχα εύρωστη αύξηση του δείκτη τιμών χονδρικής, ασκεί πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που κινείται διορθωτικά μετά τα υψηλά 14 μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,23% στις 10.477 μονάδες, ο S&P 0,24% στις 1.111 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώνεται αμετάβλητος στις 2.203 μονάδες.

Η στατιστική εικόνα ήταν μάλλον απογοητευτική, καθώς ανακοινώθηκε αναπάντεχη «βουτιά» του δείκτη μεταποίησης Empire στο 2,55 τον Δεκέμβριο από 23,51 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ενισχύθηκε 2,4% σε σχέση αντίστοιχο περσινό μήνα, στις ΗΠΑ.

Η επιτάχυνση της πληθωριστικής ανόδου δημιουργεί προοπτικές επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Στη συνέχεια πάντως ανακοινώθηκε βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής Νοεμβρίου, που "ελάφρυνε" κάπως την επενδυτική ψυχολογία.

Ευνοϊκά επιδρά στους δείκτες και η ανάκαμψη των μετοχών ενέργειας και πρώτων υλών.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί διήμερη τακτική σύνοδο σήμερα και αύριο, την τελευταία συνεδρίασή της πριν την λήξη του έτους.

Η Fed προβλέπεται να κρατήσει το επιτόκιο του δολαρίου σταθερό στα ισχύοντα πρακτικώς μηδενικά επίπεδα και το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει και πιθανόν να περιέχει ενδείξεις για την μελλοντική πιστωτική πολιτική των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ελαφρώς διορθωτικά μετά την τριήμερη άνοδο και ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 0,56%, ο DAX με άνοδο 0,16%, ενώ ο CAC έκλεισε πρακτικώς αμετάβλητος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v