Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στατιστική "προσγείωση" στη Wall Street

Διορθωτική εικόνα εμφανίζει η Wall, με τα στατιστικά δεδομένα να αιφνιδιάζουν δυσάρεστα τους επενδυτές και την Fed να ξεκινά την διήμερη συνεδρίαση για τα επιτόκια. Πιέσεις στις ευρωαγορές -και ειδικά στις τράπεζες. 

Διορθωτική εικόνα εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τα στατιστικά δεδομένα να αιφνιδιάζουν δυσάρεστα τους επενδυτές και την Fed να αρχίζει την διήμερη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Οι βασικοί δείκτες, που ανήλθαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών, υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης Dow Jones  υποχωρεί 0,33% στις 10.465 μονάδες, ο S&P 0,44% στις 1.109 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,38% στις 2.203 μονάδες.

Η στατιστική εικόνα ήταν απογοητευτική, καθώς ανακοινώθηκε αναπάντεχη «βουτιά» του δείκτη μεταποίησης Empire στο 2,55 τον Δεκέμβριο από 23,51 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ενισχύθηκε 2,4% σε σχέση αντίστοιχο περσινό μήνα, στις ΗΠΑ. Η επιτάχυνση της πληθωριστικής ανόδου δημιουργεί προοπτικές επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Στη συνέχεια πάντως ανακοινώθηκε βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής Νοεμβρίου, που "ελάφρυνε" κάπως την επενδυτική ψυχολογία.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί διήμερη τακτική σύνοδο σήμερα και αύριο, την τελευταία συνεδρίασή της πριν την λήξη του έτους.

Η Fed προβλέπεται να κρατήσει το επιτόκιο του δολαρίου σταθερό στα ισχύοντα πρακτικώς μηδενικά επίπεδα και το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει και πιθανόν να περιέχει ενδείξεις για την μελλοντική πιστωτική πολιτική των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται διορθωτικά μετά την τριήμερη άνοδο.

Η ανακοίνωση του κρίσιμου γερμανικού δείκτη εμπιστοσύνης ZEW απογοητευσε τις αγορές, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις στις τράπεζες, με την μετοχή της Allied Irish Banks να βουλιάζει 5% με πτώση επί όγδοη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s ότι οι προοπτικές για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,2%, ο DAX 0,56%, ενώ ο CAC 0,73%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v