Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με επιφυλάξεις στη Wall Street

Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τον αριθμό νέων ανέργων που αυξήθηκε μεν ελαφρώς αλλά ο μέσος όρος 4 εβδομάδων παρέμεινε σε χαμηλό έτους, ώθησαν υψηλότερα τη Wall.

Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τον αριθμό νέων ανέργων που αυξήθηκε μεν ελαφρώς αλλά ο μέσος όρος 4 εβδομάδων παρέμεινε σε χαμηλό έτους, ώθησαν υψηλότερα τη Wall.

Αναλυτικά η αύξηση στις αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα δεν “κόστισε” στη Wall καθώς ο κυλιόμενος μέσος όρος 4 εβδομάδων διατηρήθηκε σε χαμηλό ενός έτους ενώ παραμένει ο απόηχος στην αγορά από τη μείωση έκπληξη της ανεργίας το Νοέμβριο στο 10% από 10,2% προηγουμένως.

Παράλληλα, η απροσδόκητη μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ θεωρήθηκε θετικός οιωνός από τους αναλυτές για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το Νοέμβριο ανήλθε στα 120,3 δισ. δολάρια, παραμένοντας ουσιαστικά στο “κόκκινο” για 14ο διαδοχικό μήνα, περιόρισε την ανοδική τάση στη Wall.

Σύμφωνα με το οικονομικό διευθυντή της Economic Outlook Group στο Princeton, Bernard Baumohl “παρά τη θολή εικόνα στις προοπτικές των οικονομιών, οι καταναλωτικές δαπάνες καθώς και τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται εντός του 2010, προσφέροντας στήριξη στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι εργαζόμενοι είχαν περιορίσει σημαντικά τις καταναλωτικές τους δαπάνες, όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν "άσχημες" ωστόσο τώρα που ανακάμπτουν οι αγορές αισθάνονται ασφαλείς και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερο από πριν».

Στο δείκτη Dow 26 από τις 30 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με τους τίτλους των εμπορευμάτων να πρωταγωνιστούν στα κέρδη. Αναλυτικά άνοδος 3,2% για την Alcoa, 0,9% για τη Chevron, 3,4% για τη Walt Disney και 1% για τη Wal-Mart.

Μικτά πρόσημα για τον τραπεζικό κλάδο αν και η Deutsche Bank επαναβεβαίωσε τη σύσταση “Buy” για τη μετοχή της Citigroup… την ώρα που εντείνονται οι φήμες ότι ο τραπεζικός όμιλος ενδέχεται να προχωρήσει στην αποπληρωμή της οικονομικής στήριξης που έλαβε από την κυβέρνηση.

Άνοδος 0,3% για τη Citigroup, πτώση 1,1% για τη Bank of America και οριακές απώλειες 0,1% για τη JP Morgan.

Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένεται από τους επενδυτές, η συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα των 12 επικεφαλής μεγάλων τραπεζών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να "διαπραγματευτούν' τις προτάσεις αύξησης των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οριακές απώλειες 0,18% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 70,45 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της ενισχύθηκε 7,4% στα 24,41 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με άνοδο 6,5% στα 5,38 δολάρια. Κέρδη 2,2% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,7 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 10.405,83 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,58% στις 1.102,34 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 0,33% στις 2.190,86 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,72% υψηλότερα στις 5.241 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,08% στις 5.709 μονάδες, ενώ ο CAC 1,09% στις 3.798 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v