Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε στο νήμα η Wall Street

Η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής τον Οκτώβριο και η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, ώθησαν τη Wall. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες της Wall.

Σε θετικό πρόσημο, γύρισαν μία περίπου ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης, οι δείκτες στη Wall Street αγνοώντας την υποβάθμιση των προοπτικών της ισπανικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s και τη νέα -περιορισμένης κλίμακας- ανοδική κίνηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Αναλυτικά, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων των πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ – παρά τη μείωση των αποθεμάτων αργού-πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων.

Παράλληλα η υποβάθμιση των προοπτικών της ισπανικής οικονομίας μία μέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch επανέφερε στο προσκήνιο την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των διεθνών αγορών.

Στον αντίποδα, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, να ζητήσει παράταση έως τον Οκτώβριο, του προγράμματος ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, στήριξε την ανοδική κίνηση των δεικτών τη τελευταία ώρα της συνεδρίασης ενώ απροσδόκητα "θετικά" ήταν και τα αποθέματα χονδρικής που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου.

Αναλυτικά τα αποθέματα χονδρικής στο αμερικανικό εμπόριο αυξήθηκαν απρόσμενα τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες διαδοχικής πτώσης, σημειώνοντας άνοδο 0,3%.

Από πλευράς εταιρικών νέων, η αναβάθμιση σε “Buy” της 3Μ από τη Citigroup, ωθεί 2,5% υψηλότερα τον τίτλο, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Πτώση 2% για τη μετοχή της Texas Instruments μετά την απογοητευτική εκτίμηση έτους για τις πωλήσεις ημιαγωγών από τη διοίκηση.

Περιορισμένη άνοδος 0,5% για τον τραπεζικό δείκτη KBW, με τον τίτλο της Bank of America να ενισχύεται 0,8%, της JP Morgan με κέρδη 0,6% ενώ 0,5% υποχωρεί η μετοχή της Cititgroup.

Απώλειες 2,7% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 70,82 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 3,5% στα 22,59 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με απώλειες 7,5% στα 5,04 δολάρια. Κέρδη 2,9% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,57 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0.5% στις 10.337,05 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0.36% στις 1.095,89 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 0,49% στις 2.183,73 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,29% χαμηλότερα στις 5.207 μονάδες, ο δείκτης DAX 0,72% στις 5.647 μονάδες, ενώ ο CAC 0,74% στις 3.757 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v