Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα, επιφυλακτικές διαθέσεις στη Wall

Μικτά πρόσημα επικρατούν στη Wall, με τις υποβαθμίσεις από οίκους και τεχνολογικές πιέσεις να «συγκρούονται» με την θετική είδηση της αύξησης των αποθεμάτων χονδρικής και την ενεργειακή άνοδο.

Μικτά πρόσημα επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι ανησυχίες για τις υποβαθμίσεις και τις τεχνολογικές προοπτικές «συγκρούονται» με την θετική ψυχολογία από την αύξηση στα αποθέματα χονδρικής και τα κέρδη των ενεργειακών μετοχών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,17% στις 10.302 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,04% στις 1.091 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώνεται με πτώση 0,14% στις 2.170 μονάδες.

Στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης τίθενται οι οίκοι αξιολόγησης και οι υποβαθμίσεις τους, που χθες προκάλεσαν κάθετη πτώση σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, με αφορμή την υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Σήμερα, τις ανησυχίες εγείρει η υποβάθμιση του ισπανικού outlook από την S&P, που προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στις ευρωαγορές.

Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε «αρνητικό» αν και επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΑΑ+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και Α1+ για το βραχυπρόθεσμο.

Στον αντίποδα, στήριξη προσφέρει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner να ζητήσει παράταση του προγράμματος οικονομικής στήριξης έως του χρόνου τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, οι ενεργειακές μετοχές, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, ενισχύονται ακολουθώντας την τιμή του πετρελαίου, που κινείται ανοδικά πάνω από τα 73 δολ. ανά βαρέλι.

Η 3M Co. εκτινάσσεται 2,5% κατόπιν αναβάθμισης σε “buy” από την Citigroup.

Η τεχνολογική Texas Instruments στον αντίποδα, υποχωρεί 2% μετά την απογοητευτική πρόβλεψη πωλήσεων ημιαγωγών. Η δυσοίωνη πρόβλεψη ασκεί πιέσεις στο σύνολο του τεχνολογικού κλάδου.

Από το στατιστικό μέτωπο, η ανακοίνωση για την αναπάντεχη αύξηση στα αποθέματα του χονδρεμπορίου, ενέπνευσαν αισιοδοξία μεταξύ των αναλυτών.

Στις υπόλοιπες αγορές, απογοήτευση προκάλεσε στην Ασία η ανακοίνωση μικρότερης της αναμενόμενης ανάπτυξης στην ιαπωνική οικονομία.

Στην Ευρώπη επικρατούσε σταθεροποιητική εικόνα, μέχρι την ισπανική υποβάθμιση και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,29%, ο DAX 0,72% χαμηλότερα, ενώ ο CAC 0,74%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v