Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ο T.Geithner ζήτησε παράταση του TARP

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα επεκτείνει το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης των 700 δισ. δολ. έως τον επόμενο Οκτώβριο.

ΗΠΑ: Ο T.Geithner ζήτησε παράταση του TARP
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση Obama θα επεκτείνει το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης των 700 δισ. δολ. έως τον επόμενο Οκτώβριο.

Το σχέδιο Troubled Asset Relief Program λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά ο υπουργός έχει δικαίωμα να ζητήσει παράταση, εφόσον ενημερώσει το Κογκρέσο. Η επιστολή ενημέρωσης του Κογκρέσου έγινε σήμερα, όπως αναμενόταν.

Το TARP έχει προκαλέσει αρκετές επικρίσεις, καθώς χρησιμοποιήθηκαν χρήματα των φορολογούμενων για να βοηθηθούν μεγάλες τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση Obama, όπως προετοιμάζει το έδαφος για επέκταση, δηλώνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες οικιών και τις μικρές εταιρίες.

Ο Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε χθες χαρακτηριστικά: “Ζητώ από τον υπουργό να συνεχίσει να κινητοποιεί τα εναπομένοντα κεφάλαια του TARP για να διευκολύνει τον δανεισμό προς μικρές επιχειρήσεις.»

Η κυβέρνηση Obama, με ένα χρόνο στην εξουσία, απολαμβάνει την έγκριση μόνο του 32% των Αμερικανών ψηφοφόρων για την πορεία της χώρας σε σωστό δρόμο, έναντι 40% τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το τελικός κόστος του προγράμματος θα είναι πιθανόν 200 δισ. δολ. λιγότερα από την εκτίμηση του Αυγούστου στα 341 δισ. δολ. Οι τράπεζες έχουν αποπληρώσει 71 δισ. δολ. μέχρι στιγμής και με το προγραμματισμένο ξεχρέωμα της Bank of America το σύνολο θα είναι 116 δισ. δολ. Ως τα τέλη 2010, ο κ. Geithner πιστεύει ότι θα έχει πάρει πίσω 175 δισ. δολ. από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v