Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "καμπάνες" των οίκων χτυπούν και στη Wall

Υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις οίκων αξιολόγησης για αναπτυσσόμενες, ανεπτυγμένες, ακόμη και «πρωτοκλασάτες» οικονομίες του πλανήτη, πιέζουν χαμηλότερα τις διεθνείς αγορές, με απώλειες σχεδόν 1% στη Wall Street.

Οι υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναπτυσσόμενων, ανεπτυγμένων, ακόμη και «πρωτοκλασάτων» οικονομιών πιέζουν χαμηλότερα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Wall Street άνοιξε με αισθητή πτώση, που προς στιγμή ξεπέρασε το 1%, μετά τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Ελλάδας και των 6 κρατικών επιχειρήσεων του Ντουμπάι, καθώς και τα "καμπανάκια" για ΗΠΑ και Βρετανία από οίκους.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,95% στις 10.290 μονάδες, ο S&P 0,88% στις 1.093 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,46% στις 2.179 μονάδες.

Μια μέρα μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's για την αξιολόγηση της Ελλάδας, η Fitch Ratings ακολούθησε με υποβάθμιση στο BBB+ από A-, γεγονός που πίεσε το ελληνικό χρηματιστήριο σε απώλειες 6%.

Παράλληλα οι μετοχές στο Ντουμπάι «βούλιαξαν» κατόπιν υποβάθμισης της Moody's στις έξι κρατικές επιχειρήσεις του εμιράτου, ενώ το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 6,1%.

Επιπλέον, ο οίκος Moody's «ασχολήθηκε» και με κορυφαίες οικονομίες, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί «να δοκιμάσουν τα όρια» στις αξιολογήσεις τους, που σήμερα είναι ΑΑΑ.

Σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια επικράτησαν αισθητές πιέσεις, με «βουτιά» στις αναδυόμενες αγορές. Στην Ευρώπη, λειτούργησε επιπλέον επιβαρυντικά η αναπάντεχη μείωση στην βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για πρώτη φορά σε τρεις μήνες και οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών έκλεισαν με πτώση περί το 1,5%.

Η εικόνα των εγχώριων εταιρικών ειδήσεων δεν βοήθησε τις συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η McDonald's ανακοίνωσε στοιχεία πωλήσεων Νοεμβρίου που δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, ενώ η (-1,4%) έκανε πρόβλεψη κερδοφορίας 2009 που επίσης απογοήτευσε.

Η θετική επίδραση της αναβάθμισης των στόχων κερδών της FedEx, «χάθηκε», μέσα στο αρνητικό κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v