Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall μετά τον Bernanke

Απώλειες για το αμερικανικό χρηματιστήριο παρά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, που καθησύχασε τις αγορές όσον αφορά την πορεία αύξησης των επιτοκίων. Προβληματισμός από την ενίσχυση του δολαρίου.

Απώλειες για το αμερικανικό χρηματιστήριο παρά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, που καθησύχασε τις αγορές όσον αφορά την πορεία αύξησης των επιτοκίων. Προβληματισμός από την ενίσχυση του δολαρίου.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.394 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος, o S&P στις 1103 με πτώση 0,24%, o Nasdaq στις 2188 μονάδες με απώλειες 0,3%

Ο Ben Bernanke δήλωσε ότι «θα περάσει κάποιος χρόνος ακόμη, πριν βεβαιωθεί ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι αυτοτροφοδοτούμενη.»

Ο διοικητής της Fed τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το ποσοστό των ανέργων πιθανότατα θα μειώνεται βραδύτερα απ’όσο θα ήθελε η κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα συγκρατημένος για αρκετό διάστημα, τόνισε ο Ben Bernanke.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε σειρά ευοίωνων στατιστικών στοιχείων, που περιλάμβαναν την μικρότερη μείωση θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία από τότε που ξέσπασε η ύφεση.

Αυτή η θετική οικονομική εικόνα δημιουργεί συνθήκες αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθούν τυχόν πληθωριστικές πιέσεις, και πλέον μερίδια οικονομολόγων πιστεύουν ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να αυξήσει το επιτόκιο του δολαρίου μέχρι και τον Ιανουάριο. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες προβλέψεις αφορούσαν επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής ίσως και κοντά στα τέλη του επόμενου χρόνου.

Την άνοδο των αμερικανικών δεικτών στηρίζει και η αναβάθμιση των μετοχών εκδοτών πιστωτικών καρτών, όπως των American Express, Capital One, Discover Financial, από την BofA.

Κέρδη χάρη στην αναβάθμιση στόχων από την Citigroup, αποκομίζουν και οι μετοχές της AMD και της Nvidia και ο ευρύτερος κλάδος ημιαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v