Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall ενόψει Bernanke

Οι πρόσφατες καλές οικονομικές εξελίξεις "σέρνουν" την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και τα διεθνή χρηματιστήρια αντιδρούν με επιφυλακτική διάθεση και σταθεροποιητικές τάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον για την ομιλία B. Bernanke.

Οι καλές εξελίξεις στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη δημιουργούν συνθήκες αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα απ’όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται με ελαφρά άνοδο 0,11% στις 10.400 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,17% στις 1.107 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,13% στις 21.97 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε σειρά ευοίωνων στατιστικών στοιχείων, που περιλάμβανε την βελτίωση στην μεταποίηση Κίνας και Ευρώπης και κορυφώθηκε την Παρασκευή, με την μικρότερη μείωση θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία από τότε που ξέσπασε η ύφεση.

Η θετική οικονομική πορεία δημιουργεί συνθήκες αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθούν τυχόν πληθωριστικές πιέσεις, και πλέον μερίδια οικονομολόγων πιστεύουν ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να αυξήσει το επιτόκιο του δολαρίου μέχρι και τον Ιανουάριο.

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες προβλέψεις αφορούσαν επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής κοντά στα τέλη του επόμενου χρόνου.

Ενδείξεις για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων ενδεχομένως να προσφέρει σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, σε ομιλία του η οποία γι'αυτό το λόγο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,36%, ο DAX 0,44%, ενώ ο CAC 0,22%.

Στην Wall Street, θετικά πρόσημα επικρατούν στον κλάδο ημιαγωγών, μετά την αναβάθμιση στόχων από την Citigroup για τις μετοχές της AMD και της Nvidia.

Επιπλέον, η BofA αναβάθμισε τις American Express, Capital One, Discover Financial.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v