Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συναχώθηκε" η Αθήνα και "φτερνίστηκε"... η Wall

Οι υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναπτυσσόμενων αλλά και "πρωτοκλασάτων" οικονομιών σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall.

Οι υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης αναπτυσσόμενων αλλά και "πρωτοκλασάτων" οικονομιών σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου η οποία πίεσε χαμηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων, διατήρησε σε αρνητικό πρόσημο τη Wall καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch, η παρατήρηση της Moody’s ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται να δοκιμάσουν τα όρια στην αξιολόγησή της… μαζί με την υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο έξι κρατικών επιχειρήσεων του Ντουμπάι, δοκίμασαν τις αντοχές των επενδυτών στην αμερικανική αγορά.

Παράλληλα η στροφή των επενδυτών στην “ασφάλεια” – περιορισμένης μεταβλητότητας- του δολαρίου πίεσε σημαντικά χαμηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων με το πετρέλαιο να υποχωρεί κοντά 1,7% και ο χρυσός 3%.

Πτώση για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil 1,9% και 1,4%, αντίστοιχα.

Σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με τη Citigroup να υποχωρεί 3,1%, τη Bank of America 2,7%, τη JP Morgan 0,2% και τη Wells Fargo χαμηλότερα 0,9%.

Στον αντίποδα η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama ότι θα στηρίξει την απασχόληση μέσω ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στη Wall.

Επιπλέον η αναβάθμιση στόχων έτους της FedEx κράτησε σε θετικό έδαφος τον τίτλο της εταιρίας σημειώνοντας άνοδο 2,7%.

Απώλειες 1,77% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 72,71 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 2,2% στα 23,43 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με απώλειες 8,8% στα 5,45 δολάρια. Πτώση 4,2% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,39 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1% στις 10.285,97 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,03% στις 1.091,93 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 0,76% στις 2.172,99 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,65% στις 5.223 μονάδες, ο DAX 1,66% στις 5.688 μονάδες, ενώ ο CAC 1,43% χαμηλότερα στις 3.785 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v