Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβαθμίσεων συνέχεια, πιέζει Wall και ευρωαγορές

Κλίμα ανησυχίας επαναφέρει στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση του ισπανικού outlook από την S&P, μια μέρα μετά την ελληνική υποβάθμιση. Εντονες πιέσεις στις ευρωαγορές, στήριξη Wall σε εμπορεύματα.

Κλίμα ανησυχίας επαναφέρει στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση του ισπανικού outlook από την S&P, μια μέρα μετά την ελληνική υποβάθμιση. Οι ευρωαγορές υφίστανται σημαντικές πιέσεις μετά την ισπανική εξέλιξη, ενώ στη Wall προσφέρει στήριξη η ανάκαμψη των μετοχών εμπορευμάτων και η παράταση του TARP.

Οι αγορές παραγώγων προοιωνίζονταν θετικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, αλλά η αιφνίδια υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας, επανέφερε σε αποφασιστικά πτωτική πορεία τις ευρωαγορές και το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Δύο ώρες πάντως περίπου μετά το άνοιγμα, οι πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο περιορίστηκαν, χάρη στην ανάκαμψη των μετοχών εμπορευμάτων αλλά και την ανάγκη διορθωτικής ανόδου μετά την διήμερη πτώση.

Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε «αρνητικό» αν και επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΑΑ+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και Α1+ για το βραχυπρόθεσμο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,25% στις 10.312 μονάδες, ο S&P 0,11% στις 1.093 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώνεται σχεδόν αμετάβλητος στις 2.173 μονάδες.

Στήριξη προσφέρει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner να ζητήσει παράταση του προγράμματος οικονομικής στήριξης έως του χρόνου τον Οκτώβριο.

Οι ενεργειακές μετοχές, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, ενισχύονται ακολουθώντας την τιμή του πετρελαίου, που κινείται ανοδικά πάνω από τα 73 δολ. ανά βαρέλι.

Η Citigroup και η Bank of America αποκομίζουν ελαφρά κέρδη καθώς φημολογείται ότι ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner προσπαθεί να παρατείνει το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης.

Η τεχνολογική Texas Instruments στον αντίποδα, υποχωρεί 2% μετά την απογοητευτική πρόβλεψη πωλήσεων ημιαγωγών.

Η 3M Co. εκτινάσσεται 2,5% κατόπιν αναβάθμισης σε “buy” από την Citigroup.

Από το στατιστικό μέτωπο, αναμένεται η ανακοίνωση για τα αποθέματα του χονδρεμπορίου, που προβλέπεται ότι μειώθηκαν 0,5% τον Οκτώβριο κατόπιν μείωσης 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Στις υπόλοιπες αγορές, απογοήτευση προκάλεσε στην Ασία η ανακοίνωση μικρότερης της αναμενόμενης ανάπτυξης στην ιαπωνική οικονομία.

Στην Ευρώπη επικρατούσε σταθεροποιητική εικόνα, μέχρι την ισπανική εξέλιξη και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,27%, ο DAX 0,57%, ενώ ο CAC 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v