Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής για stress test - ανεργία στη Wall

Στάση αναμονής ενόψει κρίσιμων ανακοινώσεων τηρούν οι βασικοί δείκτες στην Wall, με τις πτωτικές τάσεις να υπερισχύουν καθώς οι επενδυτές «παίρνουν ανάσα» μετά το δίμηνο ράλι τιμών. Ολα τα βλέμματα στα stress test.

Στάση αναμονής ενόψει κρίσιμων ανακοινώσεων τηρούν οι βασικοί δείκτες στην Wall Street, με τις πτωτικές τάσεις να υπερισχύουν καθώς οι επενδυτές «παίρνουν ανάσα» μετά το δίμηνο ράλι τιμών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,39% στις 8.393 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,75% στις 900 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,22% στις 1.742 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα αφενός στις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» στις τράπεζες και αφετέρου στον δείκτη ανεργίας που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει όσους ελπίζουν ότι το χειρότερο πέρασε έχει επέλθει κάποια σταθεροποίηση στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal 10 από τις 19 τράπεζες που υποβάλλονται σε «stress test» θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν περαιτέρω κεφάλαια. Τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν σήμερα στους επικεφαλής των τραπεζών και την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθούν επισήμως.

Στήριξη τους δείκτες προσφέρει η εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη, B. Bernanke, ότι η αμερικανική οικονομία πλησιάζει στο χειρότερο σημείο και θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του έτους, ενώ θετικά επιδρά και η μεγάλη βελτίωση στον δείκτη ISM υπηρεσιών Απριλίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης S&P 500 επανέκτησε το επίπεδο των 900 μονάδων, μετά την ανακοίνωση της πρώτης αύξησης έξι μηνών στις κατασκευαστικές δαπάνες και της ανόδου στις πωλήσεις κατοικιών.

Την μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει ο κλάδος ενέργειας. Η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ, η Duke Energy, ανακοίνωσε μείωση κερδών 26%, ενώ άλλοι παραγωγοί, όπως η Spectra Energy, η Progress Energy και η Constellation Energy δημοσιοποίησαν αποτελέσματα α΄τριμήνου χαμηλότερα των προβλέψεων ή και ζημίες.

Στην Ευρώπη επικράτησε μικτή εικόνα και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,21%, ενώ ο DAX με πτώση 1,01% και ο CAC με απώλειες 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v