”Λύγισε” υπό το βάρος των τρομο-ανησυχιών η Wall

Έντονα αρνητικό ήταν το κλίμα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, ύστερα από τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, από ισραηλινή επίθεση, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για αναζωπύρωση του κλίματος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Μεγάλες απώλειες και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έντονα αρνητικό ήταν το κλίμα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, ύστερα από τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, από ισραηλινή επίθεση, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για αναζωπύρωση του κλίματος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Υψηλές απώλειες υπέστησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η τρομοκρατία είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή, σχολίαζαν αναλυτές στη Wall Street, επισημαίνοντας ότι επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιποίνων από την Χαμάς, μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, από ισραηλινό πύραυλο.

Μάλιστα, σε ισλαμικό web site δημοσιεύτηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Αλ Κάιντα πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα για τη δολοφονία, κατά των ΗΠΑ, που θεωρεί συνυπεύθυνες.

Επιπρόσθετα, αρνητικά επέδρασε στην αγορά και η αποτυχία της επέμβασης των πακιστανικών δυνάμεων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που θεωρούσε ότι είχε περικυκλώσει τον δεύτερο τη τάξει στην Αλ Κάιντα.

Οι μετοχές των εταιριών του αεροπορικού - αμυντικού κλάδου δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, με την Honeywell να υποχωρεί κατά 3,2%, και την Boeing να σημειώνει πτώση 2,5%.

Απώλειες κατέγραψαν και μετοχές άλλων κλάδων, με την Philip Morris να σημειώνει πτώση 3,5% και την International Paper 2,7%.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 5,07 δολάρια με απώλειες 3,06%, πτώση 4,05% σημείωσε και ο ΟΤΕ, ενώ η 3Ε ενισχύθηκε κατά 0,52% στα 25,13 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,20% στις 10064,75 μονάδες, πτώση περί το 1,57% κατέγραψε ο Nasdaq στις 1909,91 μονάδες, ενώ ο S&P υποχώρησε 1,29% στις 1095,44 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,90% στις 4333,8 μονάδες, πτώση 2,35% σημείωσε και ο DAX στις 3729,23 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 2,05% στις 3539,22 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v