Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατήφεια στη Wall λόγω τραπεζών, macro

Πτώση στη Wall επί 7η συνεδρίαση, με έντονες πιέσεις από BofA (-25%), Citi (-25%) Apple και στατιστικές ανακοινώσεις. Απώλειες και στις ευρωαγορές που «χώνεψαν» την –προεξοφλημένη- μείωση του επιτοκίου του ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση άνω του 1%, υπό την πίεση του τραπεζικού κλάδου και το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στο στατιστικό μέτωπο, όπου εκδηλώθηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών και νέα αύξηση στα επιδόματα νέων ανέργων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,19% στις 8.020 μονάδες, κινδυνεύοντας να απωλέσει το "φράγμα" των 8.000 μονάδων. Ο S&P υποχωρεί 2,66% στις 820 μονάδες και ο Nasdaq 1,96% στις 1.460 μονάδες.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση ζημιών στην Wall Street, που είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απωλειών μετά τις 8 συνεδριάσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Οκτώβριο.

Κατά το "πρότυπο" των τελευταίων συνεδριάσεων, οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο και τον ενεργειακό κλάδο, ενώ τις μικρότερες απώλειες εμφανίζουν οι "αμυντικοί" τομείς, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες και οι επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Bank of America διολίσθησε έως 25% μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι θα χρειαστεί περαιτέρω αρωγή για να «κλείσει» την συμφωνία με την Merrill Lynch.

Ανάλογες ανησυχίες επικρατούν και για την Citigroup, που έτσι «βουλιάζει» 25% το απόγευμα στη Νέα Υόρκη. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η αμερικανική τράπεζα θα υποχρεωθεί να ζητήσει επιπλέον κυβερνητική βοήθεια, πέρα από τα 45 δισ. δολ. που έχει ήδη λάβει από την κυβέρνηση. Η μετοχή της Citigroup «χάνει» 1,13 δολ. στα 3,4 δολάρια.

Στον αντίποδα η JPMorgan αντιδρά με ράλι 3% κατόπιν ανακοίνωση καθαρών κερδών δ΄τριμήνου 702 εκατ. δολ.

Η General Motors και η Intel, από τους μεγαλύτερους εργοδότες των ΗΠΑ, υποχωρούν κατόπιν της πρώτης ετήσιας πτώσης του δείκτη τιμών παραγωγού σε επτά χρόνια και την μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων ανέργων.

Η Apple υποχωρεί 4% κατόπιν της ανακοίνωσης ότι ο «θρυλικός» διευθύνοντας σύμβουλος Steve Jobs αποχωρεί με άδεια ασθενείας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1,4% για τον δείκτη FTSE, 1,9% για τον DAX και 1,8% για τον CAC.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν το πρωί πτωτικά, «μάζεψαν» τις απώλειες όταν ανακοινώθηκαν τα μεγέθη της JPMorgan αλλά κινήθηκαν εκ νέου καθοδικά ακολουθώντας το βηματισμό της Wall, παρά τη μείωση του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v